IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Теменужка Петкова: Няма спекулации с цената на електроенергията на БНЕБ

Министърът на енергетиката не пожела да коментира твърдението, че бизнесменът Христо Ковачки, чрез свои фирми, узурпира всичките количества електроенергия

09:45 | 05.07.19 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Теменужка Петкова.<em> Снимка: Investor.bg</em></p>

Теменужка Петкова. Снимка: Investor.bg

Няма спекулации с цената тока за бизнеса при търговията на Българска независима енергийна борса (БНЕБ), заяви в ефира на Нова ТВ енергийният министър Теменужка Петкова. Според нея директорът на Национална електрическа компания (НЕК) Петър Илиев е „добър професионалист и си върши добре работата“. 

Петкова не отговори на обвиненията на бизнеса, че НЕК манипулира търгове в полза на голям енергиен играч на борсата и препоръча за по-голяма прогнозируемост бизнесът да сключва дългосрочни договори за доставката на ток. 

„Българският бизнес е изключително важен за нас. Той има възможност да получава намаление от цената на електроенергията още от края на 2015 година. Нашето правителство взе много ясно и категорично решение за това, бизнесът да може да използва държавна помощ, която европейското законодателство позволява. Тя е свързана с разходите, които се правят във връзка с енергията от възобновяеми енергийни източници, които влизат в компонента на цената на електроенергията”, посочи Петкова.

Според нея стотици са фирмите в България, които се ползват от тази отстъпка. В рамките на тази компонента отстъпката достига до 85%.

Министърът обясни, че пазарът на електроенергия в България е разделен на два сегмента. „Единият е пазарът за битови потребители, на който цената се определя от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и малкият бизнес, който е присъединен към мрежи ниско напрежение. Бизнесът и индустрията от 2012 г. купува своята електроенергия от свободния пазар”, посочи тя.

По думите ѝ от 2016 г. у нас има борса за търговия с електрическа енергия.

„Тя разполага с три платформи за търговия – „ден напред”, платформа за търговия в рамките на деня и платформа за двустранна търговия. Това, което се случва като проблем, това се наблюдава в началото на всеки месец, се случва в търговията „ден напред””, категорична бе Петкова.

Според нея пазарният сегмент „ден напред“ не е платформа, на която бизнесът трябва да закупува своята електрическа енергия изцяло.

„По-предвидимо и устойчиво като решение е да се закупува енергия на платформата на базата на двустранни договори, а на платформата „ден напред” трябва да се закупуват количества енергия, които в определен момент не достигат”, категорична беше Теменужка Петкова.

Тя не пожела да отговори на въпроса дали Христо Ковачки е лицето зад търговците на електроенергия, които узурпират целите количества, така че се повиши цената на електроенергията до рекордни нива.

„Това е свободен пазар, на който единственият регулатор е търсенето и предлагането. Ако отворите цените на борсата в региона за днес, ще видите, че България е с най-ниската цена на електрическа енергия за платформата „ден напред”, каза Петкова, добавяйки: „Всеки един участник в пазара или потребител на енергия, който разполага с някакви данни за определено странно поведение на определени играчи на пазара, има възможност да депозира такъв сигнал до КЕВР, която има всички правомощия да разследва подобни случаи”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 1
WarrenBuffett
преди 4 години
Глупав си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
WarrenBuffett
преди 4 години
Лъжеш, Теменужка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
Типична герберастка министърка, хем нагла, хем куха - за пореден път доказва, че не знае колко уши има по тимберицата. Ако бяхме държава, не само че щеше да е принудена да подаде оставка, ами можеше и на съд да отиде !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
Hahoto
преди 4 години
Реват предприятия-тарикати, големите фирми не играят ден напред, а сключват договори директно с производител. Тия дето все ревът че им е скъпо, е щото са решили да се правят на деволи на борсата. Утре като вземат да купуват ток от Румънската борса, пак ще реват че е спекулативна и от Марс да им е тока пак ще са направили нещо марсианците. Те така, реви, че да ти дават!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
pioner
преди 4 години
Те казаха името МУ!Иначе не знам от кого ще купува ток бизнеса според Теменужка след като Ковачки го изкупил и го продава само през борсата на цени които той определя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 4 години
"Най-много някой нов Лидъл или Била."Хаха... И премахване на ДДС-то върху рекламите за бързи кредити... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 0
karadjata
преди 4 години
"Няма спекулации с цената на електроенергията на БНЕБ" ако продължава така да няма спекулации скоро и предприятия няма да има да работят, а за чужди инвестиции в нови такива вече много добре знаем, че няма и няма и да има. Най-много някой нов Лидъл или Била. Браво на ГРОБ и Бойко мър6ата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 4 години
Нуше, Нуше... Ебахтенимайката на сички, Нушеее....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още