Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Теменужка Петкова: Правителството стои твърдо зад въглищната индустрия и енергия

Енергийният преход трябва да се справедлив и да е съобразен със спецификата на българската икономика, заяви категорично министърът

Теменужка Петкова: Правителството стои твърдо зад въглищната индустрия и енергия

Снимка: БТА

Българското правителство стои твърдо зад въглищните централи и зад българските миньори, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на разискванията по бъдещето на въглищните електроцентрали в Народното събрание, съобщава Агенция „Фокус“.

„Що се отнася до въглищните централи – правителството неведнъж е заявявало своята категорична позиция. България като държава членка на Европейския съюз (ЕС) следва правилата, принципите, приоритетите на ЕС в областта на енергетиката. Когато става дума за енергийна сигурност, то тя е приоритет. Нашата позиция винаги е била, че този преход откъм нисковъглеродна икономика на първо място трябва да бъде справедлив, плавен и съобразен със спецификата на всяка една държава и по никакъв начин да не поставя под риск енергийната сигурност на държавите членки. Това е нашата категорична позиция и тя е заявявана многократно“, каза още Петкова.

По думите ѝ това е заложено и в интегрирания план „Климат – енергетика“ на страната ни. „В нашия интегриран план ние много ясно сме заявили, че без въглищните централи, българската електроенергийна система не би могла да функционира нормално“, заяви министърът. 

Още по темата

По нейните думи България ясно е заявила, че до 2030 г., хоризонтът на интегрирания план, ще продължи да разчита на въглищните централи като основна базова мощност в българската електроенергийна система.

Петкова обърна внимание, че това е обосновано пред Европейската комисия (ЕК) с аргументи.

„Първият и най-важен аргумент е свързан с енергийната ни сигурност. Вторият аргумент е свързан с това, че ние разполагаме с местен ресурс, който ни дава съответната независимост по отношение на използването на тази суровина. Третата много важна тема е свързана с енергийната сигурност на България и региона“, уточни още министърът.

Петкова изтъкна, че тези централи дават 40% от енергията на нашата страна, а през зимата тези количества достигат 60%.

„Ще ви припомня зимата на 2017 г., когато имаше един месец, в който температурите рязко паднаха. Те се задържаха така повече от 20 дни и това доведе до колапс в системата в държавите около нас. Тогава всички държави затвориха своите граници и спряха износа на електроенергия. В това време положението в нашата страна беше спасено именно от въглищните централи и от АЕЦ „Козлодуй". Ние не можем да кажем така лесно, че тези системи ще бъдат елиминирани от нашата електроенергийна система. Българското правителство стои твърдо зад този тип мощности, зад българските миньори и нашите колеги. Те трябва да бъдат спокойни за своите работни места, за бъдещето на комплекса. Само в ТЕЦ „Марица изток" 2 са инвестирани 1, 2 млрд. лв. в сероочистващи устройства. Това е сериозна инвестиция. Ние, разбира се, ще продължим да инвестираме в тези сероочистващи устройства", каза още министърът.

Според нея е важно това какъв въздух дишаме, но позицията на България изцяло съвпада с предложеното решение.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

0
 
0
 
10
преди 1 година
Няма профилна снимка
Бууууууу
2
 
2
 
9
Hahoto до: Sokratus
преди 1 година
Няма профилна снимка
И кой е забранил каруците бре тараланко, за да наложи насилствено автомобилите? Отговори на този въпрос, ако можеш! Някой караше ли каруцарите да направят конете на суджук, а? Прогресист, съвременен скрит комунист!
0
 
0
 
8
преди 1 година
Няма профилна снимка
До колкото знам, нивото на серни твърди частици се следи денонощно, онлайн и е сведено до 2-3%. Такива съоръжения вече има в повечето ТЕЦ, така че едва ли някой може да предяви претенции в това отношение. Трябва да се замислим за бъдещето на енергетиката, след спиране на АЕЦ Козлодуй! Може би бъдещето е в паро-газови електроцентрали, в предвид ниските цени на суровината и вредните емисии...
1
 
3
 
7
Бидонойл до: hagan
преди 1 година
Няма профилна снимка
Последните пък какво общо имат? Ако чат-пат дърпаш ганджа, значи си зелен ли?
5
 
5
 
6
hagan до: Sokratus
преди 1 година
Прав си има еди прости хора които говорят за зелена енергия ,вегански храни и легализация на марихуаната.-Тези същите хора открили истината на живота и пътя към бъдещото. Тези хора от тях почва светът и преди тях всички са били *** и неуки. Е тези хора са по вредни даже от онези в парламента-а онези са много вредни!

Още от Енергетика
България изнася към половината електроенергия, произведена през септември