Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Теменужка Петкова ще инспектира АЕЦ „Козлодуй“

На място енергийният министър ще се запознае с дейностите, свързани с плановия годишен ремонт на пети блок

Теменужка Петкова ще инспектира АЕЦ „Козлодуй“

Снимка: Ройтерс

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще посети атомната централа в Козлодуй на 20 май, понеделник, съобщават от пресслужбата на Министерството на енергетиката. 

Още по темата

На място тя ще се запознае с дейностите, свързани с плановия годишен ремонт на пети блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Ремонтната програма стартира на 1-ви май и включва техническо обслужване, както и презареждане на реактора със свежо ядрено гориво. В рамките на ремонта се предвижда и изпълнение на мерки, свързани с повишаване на топлинната мощност на съоръжението до 104%.

В петък Петкова откри осмата енергийна конференция, посветена на перспективите пред развитието на сектора в Югоизточна Европа, организирана от Българския енергиен и минен форум.

В същото време министърът посочи, че поканата в Официалния вестник на Европейския съюз за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор за изграждане на АЕЦ "Белене" ще бъде публикувана до края на май или първите дни на юни.

Петкова уточни, че Европейската комисия е уведомила българското енергийно министерство, че описанието на процедурата трябва да бъде преведено на всички официални езици на държавите - членки на Европейския съюз, което отнема време. Именно това е обяснението за забавянето на публикацията, която се очакваше в началото на май.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
Правителството одобри споразумението между КЕВР и ЕБВР за енергийния сектор