IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Теменужка Петкова: Ще спираме въглищни централи, но плавно

Енергийният министър обвърза живота на въглищните централи с либерализацията на тока за бита

14:39 | 07.11.19 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Теменужка Петкова. <em>Снимка: Архив БТА</em></p>

Теменужка Петкова. Снимка: Архив БТА

До 2025 г. може да се удължи живота на въглищните централи у нас, осигуряващи 40% от електричеството, ако токът за домакинствата бъде либерализиран. Това е условието на Европейската комисия, за да разреши ТЕЦ-овете да бъдат подпомогнати чрез закупуване на предоставени от тях мощности, стана ясно по време на енергиен форум.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова участва в кръгла маса на тема "Механизмите за осигуряване на капацитет като част от бъдещия пазарен модел в България".

Петкова увери, че излизането на битовите потребители на свободния пазар няма да повиши сметките за ток. От енергийния системен оператор заявиха, че ако базовите въглищни централи затворят, след 5 години България ще има проблем с осигуряване на енергийните доставки.

„Работим за това от новия регулаторен период от 1 юли 2020 г. определена част от регулираната цена всъщност да бъде на пазарен принцип. Хората трябва да бъдат абсолютно спокойни“, каза Петкова, цитирана от БНТ.

„Пълната либерализация на пазара на електрическа енергия на първо място означава по голяма възможност за избор, означава конкуренция и съответно означава по-ниски цени, по-добри условия за бита и за всички потребители. Пълната либерализация не е еднократен акт. Това е процес, който ще продължи няколко години, но ние трябва да дадем ясна заявка, да имаме ясна визия как ще се случи и в какъв времеви период. Нормалният период е между 3 до 5 години“, заяви енергийният министър. 

„Ние се намираме в регион, в който България е нетен износител на електрическа енергия. За съжаление държавите-съседки не могат да се похвалят със същия статут. Като цяло регионът разчита на България“, отбеляза министърът в приветственото си слово пред енергийния бранш в рамките на форума, допълва Нова телевизия.

Петкова отново повтори позицията на правителството, че България ще продължи да разчита и през следващото десетилетие на енергията от въглищните централи. Затова, устойчивото развитие на ключовите базови мощности е от особено значение при ясно спазване на регламентите на ЕС. „Тази позиция ще продължим да я отстояваме, когато става дума за този преход“, заяви министърът.

Петкова съобщи, че България вече е изпратила писмо до ЕК, с което ясно заявява, че ще продължи да разчита на топлоцентралите следващите години.

Същевременно страната ни работи с международен консултант, който изработва съответния механизъм за капацитет, както предвижда европейското законодателство за централите на въглища.

Механизмът за капацитет на ЕК е за гарантиране на сигурността на доставките на електроенергия и за либерализиране на пазара на тази енергия. Мярката е временна, може да продължи до десет години, но за въглищните централи е до пет години и от без да се включват нови мощности, поясни Петкова, допълва БТА.

„Разходите за механизма на капацитет, тоест разходите на централите, които ще гарантират производството на електроенергия, ще се определят след публичен търг, в рамките на ЕС. Целта е цената да е най-ниската“, каза Петкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis18
преди 4 години
а кой ше ги чисти от прахта бе басстун ?!? Ти със Зелевия на командировка ли ше ви пращат там ?!? Ко, с автоматични водни помпи кат на колите, ама тия немат вода за пиене камо ли за миене, а токот за помпите от къде ?!? ... Нали уж еФтин ток, е ко му е евтиното кат ти треат една камара шерпи с метли и парцали да обикалят там, ако се развали нещо и електричари ?!? И малко цената на тънкйот слънчевий ток се качва веднагически на пичччка си леллина ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 4 години
пустиня, прах ... тоест искаш да ни кажеш че даже прашасали вършат работа ... че нали и ние ви обясняваме това бре мунчовци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
Sans importance
преди 4 години
Извинете, но вие имате ли престава какво количество от територията на Австралия е истинска пустиня и какво други пущинаци, където освен ниски храсти друго няма? За това какви са температурите и часовете слънцегреене ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 6
Hahoto
преди 4 години
Не е така, Зелката ще ни свети и грее с линкове от Австралия ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 7
studioaa
преди 4 години
И после като ги затворим предполагам ще се греем на дърва и ще се светим със свещи нали така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 8
zelka007
преди 4 години
но това е един друг свят , нашата действителност е друга ... :https://reneweconomy.com.au/australias-main-grid-reaches-50-per-cent-renewables-for-first-time-17935/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 7
zelka007
преди 4 години
а пък в австралия , държавата на въглищата и въглищните централи , оня ден са достигнали дял от 50,2% възобновяема енергия през деня в общия им микс от 25GW . дори системният операто е ограничил 4 от големите слънчеви ферми , а две е изключил напълно . сринали са цената пазара до $0,62 за MW ... мдаа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още