Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Теменужка Петкова: Търгът за АЕЦ „Белене“ ще стартира до края на октомври

Проектът ще се реализира на пазарен принцип и без представяне на държавна гаранция

Теменужка Петкова: Търгът за АЕЦ „Белене“ ще стартира до края на октомври

Снимка: Министерство на енергетиката

Процедурата за избор на стратегически инвеститор и структурата на проекта АЕЦ „Белене“ ще бъдат факт до края на октомври, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на среща с представители на работодателските организации в България.

По думите ѝ документацията се изготвя съгласно заложените в решението на Народното събрание параметри – проектът да се реализира на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция. 

Още по темата

Представителите на българския бизнес подкрепиха работата по изграждане на нови газови връзки на България със съседните държави, за да бъде гарантирано националното потребление на конкурентни цени.

Участници в дискусията бяха Кирил Домусчиев (КРИБ), Васил Велев (АИКБ) и Константин Стаменов (БФИЕК), като обсъдиха заедно с представители от Министерството на енергетиката актуални теми с министър Петкова и заместник-министрите Жечо Станков и Красимир Първанов, както и ръководителите на държавните енергийни компании.

Теменужка Петкова информира участниците за предстоящите разговори с „Газпром“ след решението на Европейската комисия (ЕК) по делото с газовата компания, което дава възможност договорните условия с нея да бъдат променени.

Петкова бе категорична, че диверсификацията и конкурентните енергийни доставки са водещ приоритет за правителството и то работи активно за реализацията му.

Предизвикателствата на българската енергетика, свързани с повишените цени на въглеродни емисии, също бяха сред обсъжданите теми. През последните месеци тези цени отбелязват сериозен ръст, достигайки до равнища от 25 евро на тон. Групата анализира опита на други държави, сред които Германия, Италия и Белгия.

Предстои през октомври мерките да бъдат представени пред заинтересованите страни.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
1
 
2
Mavi Goz до: Whitestar
преди 2 години
Както и много народ така и не разбра, че няма възобновяем енергиен източник, точно както няма перпетуум мобиле и всички източници са от природата... :lol:
2
 
1
 
1
преди 2 години
Няма профилна снимка
Нашите политици така и не разбраха, че иновативното и модерно мислене налага развитието по пътя на възобновяемите, природосъобразни енергийни източници!!! Дори сами си противоречат с пренебрегването на резултатите от проведения референдум!!!

Още от Енергетика
Защо да изберем доставчик на електроенергия?