Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Тимерманс: Зелената сделка е възможността за възстановяване на икономиката

Никой няма да бъде изоставен, обеща зам.-председателят на ЕК по време на форум в София

Тимерманс: Зелената сделка е възможността за възстановяване на икономиката

Снимка: Bloomberg LP

В началото на пандемията през пролетта на 2020 г. в Брюксел са обмисляли отлагането на Зелената сделка с поне 10 години, но след това чиновниците са отчели, че възстановяването на икономиката всъщност е голямата възможност, каза зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс по време на форум, посветен на енергийния преход в България, който се провежда хибридно в София.

Той коментира, че този преход дава възможност за възстановавяне на европейската икономика по интелигентен начин, с мисъл за бъдещето на децата. Така дългът в размер на трилиони евро лесно ще бъде възстановен. Енергийният преход не е доброволен, трябва да го направим, посочи още зам.-председателят на ЕК.

Цената на енергията днес се повишава не заради възобновяемите енергийни източници, категоричен беше още Франс Тимерманс. В момента има голямо търсене на енергия заради възстановяването на икономиката от коронавируса, а пандемията е намалила и забавила инвестициите в нови находища или поддръжката на мощности. По тази причина цената на изкопаемите горива расте, а в същото време цената на зелената енергия остава постоянна и вече ниска.

Комисарят припомни, че индустрията от 200 години разчита на изкопаемите горива, но има нови, по-евтини енергийни източници.

Още по темата

Трансформацията е предизвикателство за България, призна Тимерманс. Той посочи, че 75% от енергията на Австрия е от възобновяеми източници. В България този процент е 20 и има да догонва, но и ще получи по-голям дял от средствата за справедлив преход. 

Представителят на ЕК беше категоричен, че Брюксел не е против ядрената енергетика, но трябва да бъдат отчитани новите технологии, включително и в ядрения сектор. Работи се върху термоядрения синтез, върху реактори от четвърто поколение, припомни той.

За него ядрените централи не са зелени, но произвеждат енергия с нулев въглероден отпечатък и е въпрос на национално решение дали да се използва такава енергия.

Франс Тимерманс призна, че е израснал във въглищен регион и още през 70-те години на миналия век Нидерландия е започнала да намалява зависимостта си от въгледобива. Тогава той е видял как не бива да се извършва тази трансформация. Инвестициите трябва да бъдат в засегнатия регион - за нови работни места, за инфраструктура, преквалификация на работещите.

"Няма значение, че в София има работни места, ако затворим мините", допълни още зам.-председателят на ЕК.

Той е оптимист, че въглищните региони могат да привлекат автомобилната и по-специално електромобилната индустрия, IT компании и т.н. "Обещавам, гарантирам, че никой няма да бъде забравен и изоставен", заяви още Тимерманс.

Призив никой да не бъде забравен при тази промяна отправи българският служебен премиер Стефан Янев. Той отбеляза, че българската икономика е най-въглеродноинтензивната в ЕС - през 2016 г. емисиите от индустрията са четири пъти над средното ниво за общността.

По тази причина и страната ще е изправена пред големите предизвикателства на енергийния преход, защото е силно зависима от изкопаемите горива. "Преходът може да бъде успешен само ако е плавен и справедлив, съобразен със спецификите на всяка страна", каза още премиерът.

Янев призова България да бъде активна в следенето на новите технологии, но и да гарантира запазването на конкурентоспособността на икономиката. Той анонсира, че Планът за възстановяване на страната вече е готов и ще бъде внесен днес (15 октомври) в ЕК.

Трябва да разберем притесненията на хората, защото през последните години не са били въвеждани механизми за компенсации при закриване на производства или са давани празни обещания, коментира служебният вицепремиер по европейските въпроси Атанас Пеканов. Той обясни, че трябва да бъде определена индикативна дата за отказ от въглищата, за да бъде направен план за изграждането на нови мощности и откриването на нови устойчиви работни места.

Планът за възстановяване прави първите стъпки за намаляване на въглеродните емисии, съгласно целите на ЕС. Той предвижда възобновяеми енергийни източници, реформи за насърчаване на изграждането на ВЕИ за собствено ползване, използване на геотермална енергия, енергийна мобилност, както и създаването на енергийни кооперативи, посочи още вицепремиерът.

70% от българите определят климатичните промени като заплаха, но 80% не знаят какво е съдържанието на Зелената сделка, коментира кметът на София Йорданка Фандъкова. Тази информация е от проучване на "Тренд", поясни тя и допълни, че това означава, че трябват много обяснения за обществото.

Кризата с горивата застрашава отоплението на столицата, обясни още Фандъкова. Един от най-големите зелени проекти на София е постепенното заместване на природния газ, използван от "Топлофикация София" с водород и се надява на подкрепа от европейските власти и от националното правителство. В града вече функционира най-екологичният транспорт - метрото, отбеляза тя.

Столичният кмет даде подробности за програмата, одобрена от Столичния общински съвет, насочена към превръщането на София в климатично неутрален град. По силата на този план градът ще анализира възможности за поставяне на соларни панели по общински сгради, подобряване на енергийната ефекитвност на сградите и т.н. Цел е и управлението на отпадъците, както и залесяването на града.

Стара Загора може да бъде сърцето на зеления преход на България, коментира и посланикът на Великобритания у нас Роб Диксън. Според него възобновяемите енергийни източници могат да заменят въглищата и това е тенденцията в целия свят. Диксън даде за пример Албания, която стартира проекти за зелена енергия, които ще свалят цената на енергията до 30 евро за мегаватчас.

За него страната има много голям потенциал за въвеждане на ВЕИ.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (65)

   1| 2| 3| 4| 5| 6| 7    
0
 
0
 
65
Pyramid до: Pyramid
преди 1 месец
...Само си представете грозната ЦЕНЗУРА тук и сега, щом сложиха звездички на думичката "лапаме". Айде стига, а!?!
0
 
0
 
64
Pyramid до: Pyramid
преди 1 месец
А "гаранциите" на Тимерманс, кой ще ги плаща, когато се издъни? Пак ние? Пак ни навървят, а тук, да *** е мухите?Ами...Йебем му гаранциите, тогава.
0
 
0
 
63
преди 1 месец
Имам не просто чувството, ами и обосновано подозрение, че приказките за "по-енергийно интензивната с 3 пъти (ТРИ ПЪТИ!) БГ енергетика, е следствие счетоводните шашми с химикалката, където, продуктът на чуждите фирми у нас, се приписва НА ТЕХНИТЕ ИКОНОМИКИ, а разходът на енергия - на нашата. Разлика от няколко процента до няколко десетки процента, допускам. Ала работата, извършена за една и съща обработка на едни и си материали до един и същ продукт, са еднакви. ФИЗИЧЕСКИ, ЕДНАКВИ.
2
 
0
 
62
zelka007 до: Mavi Goz
преди 1 месец
ами на макчето е още по-лесно с калкулаторчето , пък и по-убаво е на цветове ... да ти спестя родилните мъки по изчисленията ... в БГ се харчат малко под 40ТВч на година ток . средно за страната получаваш 1500кВтч на година слънчева радиация на квадрат , без да търсим най-слънчевите и безоблачни места в държавата . разполагаме фотоволтаични панели , с например текущо стандартн КПД от 12% на квадратен метър , без да търсим въобще топ модели и топ производителност , взимамем масово текущо производство . квадрат със страна 32км ще ти произведе само от слънцето цялото това електричество , което харчим за една година , със все промишленост и население ... от тук нататък екстраполирай каквото искаш , в това число има и 15% загуби сложени за инвенторите ...
4
 
1
 
61
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Тимерманс с черен печат в паспорта и да не влиза повече в България.

Още от Енергетика
AES България успешно завърши годишната ремонтна програма в ТЕЦ AES Гълъбово