IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Томислав Дончев: Газов хъб "Балкан" е реалистичен проект

Работим с ЕК по проекта да няма конфликти с европейското законодателство, обясни вицепремиерът

11:54 | 19.05.16 г. 3
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Плановете на правителството за изграждането на газоразпределителния център "Балкан" са напълно реалистични и изпълними, коментира в ефира на БНТ вицепремиерът Томислав Дончев.

Той посочи усилията за диверсификация на доставките на природен газ у нас. Чрез Трансадриатическия газопровод (TAP) например България може да получава газ от Азербайджан, както и втечнен газ от терминалите в Гърция. Дончев обясни още, че страната не може да ползва свободните капацитети на терминала в Ревитуса и затова обмисля и участие като акционер в плановете за изграждане на терминал за втечнен газ край Александруполис.

По този начин чрез IGB - газовата връзка между Комотини и Стара Загора, България ще може да получава природен газ от поне два източника - от Азербайджан по ТАР и втечнен газ.

В допълнение вицепремиерът изрази надежда, че Трансбалканският газопровод, по който България в момента получава природен газ, ще продължи да действа и в следващите години, а се работи и за реализацията на проект за изграждане на газопровод по дъното на Черно море.

Амбициите ни в енергийния сектор са много големи, допълни още Дончев. Той поясни, че работна група с експерти от Европейската комисия и от България анализират всички подробности около изграждането на газоразпределителния център у нас - основно от юридическа и икономическа гледна точка.

Проектът ще бъде разработен така, че да няма конфликти - бъдещи и настоящи, с европейското законодателство, за да могат инвеститорите да бъдат спокойни, че няма да има проблеми с този проект, категоричен беше Дончев.

Той посочи още, че газовата инфраструктура не носи само икономически ползи за страната, а и повишава нейната стратегическа тежест. "Тя става по-ценен, по-важен партньор", допълни той и допълни, че газовата инфраструктура не се изразява само с тръбите и съоръженията, а и с добре работещи институции и инвеститори, за които са нужни гаранции, че търговията в страната се извършва спрямо нормалните правила. 

Ниските цени на петрола и природния газ в последните месеци благоприятстват за развитието на българската икономика, коментира още вицепремиерът. Той посочи, че през първото тримесечие има ръст от 2,9 на сто на БВП спрямо същия период на 2015 година. В основата на това увеличение вече не стои само износът, а и вътрешното потребление.

Дончев посочи, че това е добра новина, защото устойчивият ръст на икономиката се основава на комбинация между износ и вътрешно потребление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 7 години
Хааахахаха... А най-добре на "Дондуков" между МС, НС и Плювналийството, та гербаджиите да си разпределят по братски... хихихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
novak li sam
преди 7 години
Газоразпределителният център "Балкан" ще бъде в Стара Загора и ще разпределя природния газ, внесен от Гърция, към западна, северна и източна България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
edimi
преди 7 години
хехехе, спомних си един приятел, как си взе минипинчер и го кръсти Балкан.....Тааа, ако некой има амбиции да си кръсти Г-Ъ-З-овия "хъб" Балкан, за да привлече интерес и да му включи некой шланга, та белки намаже....си е добра амбиция, но е малко като насиране в гащите.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още