Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Топлофикация – Габрово ще опита да мине на биомаса

Нов котел, работещ на дървесен чипс, ще струва 2,45 млн. лева на дружеството, но ще спести разходи за емисии

Топлофикация – Габрово ще опита да мине на биомаса

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Изваждане от експлоатация на два котела и турбини е поискало дружеството „Топлофикация – Габрово“. В замяна ще бъде изграден нов котел на биомаса (дървесен чипс). Това е записано в заявление за промяна на лиценза за производство на топлинна и електрическа енергия, подадено от дружеството пред Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

В своите основания от габровската топлофикация са посочили, че с промяната ще се повиши ефективността при използване на енергията, както и ще намали вредното въздействие върху околната среда, които има централата.

Още по темата

С въвеждането в експлоатация на котела на биомаса разходите за квоти в периода 2016 – 2020 година ще намалеят с 1,18 млн. лева. Инвестицията за изграждането на новото съоръжение ще бъде 2,45 млн. лева, посочват още от дружеството. Част от необходимите средства за това – 1,78 млн. лева, ще бъдат осигурени със заем.

Оценката на работната група на енергийния регулатора, е че извеждането от експлоатация на старото оборудване и изграждането на новия котел ще се отрази благоприятно върху финансовото състояние на компанията. Предложенията ще бъдат обсъдени на открито заседание на КЕВР през седмицата.

В момента в централата работят два енергийни парогенератора, използващи въглища, които са пуснати в експлоатация през 1965 година и 1966 година. Предложението е единият от тях да бъде затворен. Той е в лошо техническо състояние (последният му основен ремонт е направен през 1989 година) и в момента се използва само като резервен. За да бъде ремонтиран дружеството ще трябва да вложи 1,5 млн. лева и определя този разход като неефективнен.

Освен това в централата работят още и два мазутни котли, които са в експлоатация от 1977 година и от 1999 година. Те обаче са спрени от инспекцията по околна среда във Велико Търново

Третия котел е с пуск 1998 година и работи на мазут или природен газ. Дружеството предвижда и този котел да бъде изведен от експлоатация.

В момента общата инсталирана топлинна мощ на централата е 84 мегавата, а енергийна – 18 мегавата.

От „Топлфикация - Габрово“ обясняват още, че не работят през лятото, а само през отоплителния сезон, както и че вече нямат индустриални потребители, които да използват пара за промишлени нужди. 

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
Започна ли индустрията да прави фотоволтаични паркове за свои нужди?