Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

"Топлофикация София" обезщетява над 100 хил. абонати за аварията

Дружеството публикува методиката, на базата на която са изчислени обезщетенията

"Топлофикация София" обезщетява над 100 хил. абонати за аварията

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

104,2 хил. столичани, засегнати от аварията през февруари в топлорайон "София Изток" на "Топлофикация София", ще  получават обезщетение, съобщиха от дружеството. Сумите са отразени във февруарските фактури, достъпни от днес.

Още по темата

В края на миналия месец служители на "Топлофикация София" разлепиха във входовете на засегнатите сгради съобщения, в които бяха посочени количествата приспадната топлоенергия и сумите за обезщетение, изчислени за всяка отделна абонатна станция според броя дни с нарушено топлоподаване. 

Дружеството дава и обяснение за методиката за изчисляване на обезщетенията. От публикацията става ясно, че потребената през миналия месец топлинна енергия за клиентите на топлорайон "София Изток" е сторнирана не само в дните с изцяло преустановено топлоподаване, но и когато тя е била с влошени показатели.

Това количество е отразено в месечните фактури на отделен ред със знак минус и не участва както в разпределението на потребената енергия за месеца, така и в изравнителната сметка.

Тя е отчетена от общите топломери в засегнатите сгради, но няма да се начислява в сметките на потребителите, както и в изравнителните сметки, уточняват от "Топлофикация София". Засегнатите клиенти с над 48 часа прекъсване допълнително получават и неустойка за липсата на топлинна енергия в периода след 48-я час до окончателното възстановяване на топлоподаването.

Обезщетения ще получат само потребителите от кварталите, засегнати от аварията в топлорайон "София Изток", припомнят още от топлофикационното дружество.

Според данните на изчислителния център на "Топлофикация София" през февруари средната месечна температура е била плюс 3,1 градуса, докато през същия месец на 2016 г. средната месечна температура е била плюс 7,5 градуса.

Предвид по-студеното време през февруари тази година клиентите са потребили 418 452 МВтч топлинна енергия, докато през февруари в предходната година са отчетени 343 456 МВтч.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
Проблем с изравнителните сметки - само при "Топлофикация София"