IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Топлофикация София" връща около 40 млн. лв. на абонати

Според финансовите отчети на общинските дружества за 2019 г. те се представят добре, каза Дончо Барбалов

17:12 | 24.06.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Около 40 млн. лева ще върне „Топлофикация София” на своите абонати през изравнителните сметки. Това обяви заместник-кметът по финанси в Столичната община Дончо Барбалов, който отчете финансовото състояние на общинските дружества.

Барбалов уточни, че това е заради намалената цена на газа и законодателните промени.

На 3 март бе обявено, че с руската „Газпром експорт" е договорена значително по-ниска цена на синьото гориво, считано от август миналата година. Връщат се 201 млн. лв. с решение на правителството. До корекцията се стигна след споразумението с "Газпром експорт" за понижаване на цената на природния газ. Намалението се налага, след като държавната "Булгаргаз" постигна ново споразумение с руската "Газпром експорт" за формулата, по която се изчислява цената на природния газ. Така със задна дата е определена нова, по-ниска цена на синьото гориво. 

От Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) изчислиха, че цената на топлинната енергия в страната се понижава средно с 10,16 на сто със задна дата. Регулаторът утвърди коригирани цени на топлинната енергия в страната за периода 1 юли 2019 г. – 31 март 2020 г. 

Намалението на цената на топлинната енергия  от „Топлофикация София, в сила от 1 юли 2019 г., е 11,16%.

Зам.-кметът обяви още, че предстои Столичният общински съвет да приеме финансовите отчети на общинските дружества за 2019 г. и подчерта, че те са се представили добре като цяло.

„Запазва се традиционно добрият финансов резултат на пазарите. „Софийски имоти“ са извършили много голяма инвестиция през 2019 г. с изграждането на аквапарка в парк "Възраждане“. Транспортните дружества се представят добре. Центърът за градска мобилност е на малка печалба, но все пак на печалба. Останалите транспортни дружества също стоят стабилно. Многопрофилните лечебни заведения са с много добри финансови резултати“, обобщи Барбалов, цитиран от БГНЕС.

Зам.-кметът обяви, че скоро ще заработи и мобилно приложение, с което гражданите ще могат да пазаруват онлайн от търговците на „Женския пазар“.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още