IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Топлофикациите искат нов модел на ценообразуване

За 10 години 8 топлофикации в страната са прекратили дейността си

17:47 | 07.04.16 г.
Топлофикациите искат нов модел на ценообразуване

Топлофикационните дружества искат нов модел на ценообразуване, коментира по време на конференция, посветена на регулаторната политика в енергетиката председателят на Асоциацията на топлфикационните дружества Илия Николаев.

Той посочи, че секторът настоява за това от години, но едва в последните месеци регулаторът им е обърнал внимание и ги е подканил да предложат нов подход. Топлофикациите обаче настояват да бъде създадена работна група, в която да участват представители на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), както и международни експерти, и заедно да бъдат изработени правилата.

Николаев коментира относно политиката на регулаторите, че те трябва да балансират интересите, но у нас нищо съществено в тази посока не се случва. В последните 10 години 8 топлофикации в страната са затворили врати и опасенията на сектора са, че тенденцията ще продължи.

За 10 години натрупаните загуби в сектора са в размер на 500 млн. лева, посочи още Николаев. 

Своята критика към регулатора не скри и председателят на Управителния съвет на Българската стопанска камара (БСК) Сашо Дончев. Той беше категоричен, че положителните новини за енергетиката в последните месеци се дължат на допълнително вложените в сектора средства, а не заради решаването на проблемите. Не се работи за подобряване на ефективността на преноса, за намаляването на разходите за зелена и кафява енергия, каза той.

За да има повече инвестиции в сектора е нужна корекция в цената за мрежовата услуга в посока нагоре, категоричен беше Дончев. Той посочи още, че ако е било спазено изискването в Закона за нормативните актове още през 2009 година и е била показана социалната цена на зелената енергия, то нейният бум нямаше да бъде факт днес.

Фотоволтаичните и вятърните паркове са в повече за българската икономика и балансирането им е трудно, призна и Пламен Денчев, бивш член на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Според него обаче инвестициите са направени по законен път и сега няма алтернатива, защото не може да бъдат компрометирани.

Регулаторът прави опити да реши проблема, но "духът от бутилката е излязъл", обясни експертът.  Според него работата на регулаторите е да търсят баланса, така че "всички да останат еднакво недоволни".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още