Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Трансадриатическият газопровод ще започне работа най-късно до края на 2020 г.

Южният газов коридор не се конкурира с „Турски поток“, подчертават от азербайджанската държавна енергийна компания SOCAR

Трансадриатическият газопровод ще започне работа най-късно до края на 2020 г.

Снимка: Ройтерс

Най-късно до края на 2020 г. ще бъде въведен в експлоатация Трансадриатическият газопровод (TAP), който ще пренася газ от азербайджанското находище Шах Дениз към европейските пазари, информира азербайджанската държавна енергийна компания SOCAR, цитирана от azernew.az.

„Проблемите, възникнали в миналото, са решени и целият проект е почти готов. TAP, последният елемент от Южния газов коридор, е  завършен на 91%. Консервативният срок за въвеждане в експлоатация на TAP беше края на 2020 г., но вероятно ще стане по-рано“, заяви Виталий Байларбайов, представител на ръководството на SOCAR.

Той отбеляза, че Азербайджан е подписала с Италия 25-годишен договор за доставка на природен газ от находището Шах Дениз, като обемът на доставките възлиза на 8 млрд. куб. м годишно. Гърция и България ще получават по 1 млрд. куб. м газ годишно, след като TAP бъде свързан с интерконектора Гърция-България (IGB). 

Още по темата

„TAP ще може да посрещне нарастващото търсене на природен газ в Италия. Ние разбираме, че Италия ще се нуждае от повече газ през следващите 10 години, много повече, отколкото сега. От тази гледна точка, капацитетът на Южния газов коридор и TAP е достатъчен, за да покрие по-голямата част от този потенциален дефицит “, посочи Байларбайов.

Освен това той подчерта, че Южният газов коридор не се конкурира с „Турски поток“.

„Нашите обеми, договорени с Гърция, България и Италия за 25 години, ще започнат да пристигат в Италия, веднага щом TAP стане готов. Това не може да бъде променено. Дали ще има руски, либийски, алжирски или какъвто и да е друг газ, няма значение, защото ние си осигурихме нашето собствено място “, допълни  Байларбайов.

Той отбеляза, че в газовото находище Шах Дениз са пробити шестнадесет кладенци и сега те са напълно готови за експлоатация.

„Осем от кладенците вече работят и газът от тях тече към Азербайджан, Грузия и Турция. Останалата част постепенно ще достигне пълен капацитет, след като работата по последния участък в Италия бъде напълно завършена “, каза Байларбайов.

Той добави, че азербайджанският газ от Шах Дениз 2 вече се доставя на Турция от 1 юли 2018 г. по Трансанадолския газопровод (TANAP), един от компонентите на Южния газов коридор.

„Тя (Турция) е получила около 2 млрд. куб. м (газ) през 2018 г., около 4 млрд. куб. м през 2019 г., а през 2020 г. доставките трябва да достигнат около 6 млрд. куб. м. Това е в допълнение към 6 млрд. куб. м, които Шах Дениз доставя от етап 1 на своето развитие“, отбеляза Байларбайов.

Той посочи, че силно вярва в потенциала на Шах Дениз, който ще оправдае нейния трети и дори четвърти етап на по-нататъшно развитие. Байларбайов добави, че съществува огромен потенциал и за други азербайджански находища, които вече са в процес на проучване и развитие.

Южният газов коридор предвижда създаването на тръбопроводна инфраструктура за транспортиране на азербайджански газ, добит от етап 2 от разработката на находището Шах Дениз до Европа през Турция.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

1
 
4
 
4
Императорът до: zelka007
преди 7 месеца
Зелков, ти прочете ли за какви смехотворни обеми става дума? И нормално - целият капацитет на азерското находище е колкото износът на Газпром за Европа за две години !!! Апропо - Италия вече е най-големият клиент на Газпром след Германия.

Стига си писал глупости - олекваш. За моите "копейки" не се кахъри, защото концесионерът на Шах Дениз е ВР - тоест ПАК ще си получа моето.
4
 
14
 
3
преди 7 месеца
мдааа ... опорките отпреди 5 години бяха : няма толкова кладенци , няма построен газопровод , няма договори , от руското по-хубаво и евтино няма ... пък ето кво станА . и кладенци има достатъчно и газопровода построиха , и Бащицата интерконекторът ще довърши и открие , че и в края на годината ще започнат доставките ... тц , тц , тц ... а пък газпром искат да намалят още цената на техния газ ... ей , импе , ще остане ли за дивидент догодина ?! да не ви резнат там големите инвеститори от копейките ... ?!
0
 
12
 
2
преди 7 месеца
Трансадриатически
0
 
13
 
1
преди 7 месеца
Ex журналисте... може ли да напишеш подобна глупост в заглавието!!!!

Още от Енергетика
Започна ли индустрията да прави фотоволтаични паркове за свои нужди?