Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Транзитът на газ през мрежата на "Булгартрансгаз" намалява с 54% през 2020 г.

В своя план за развитие до 2030 година от газопреносното дружество залагат на увеличаване на ролята на природния газ в Европа

Транзитът на газ през мрежата на "Булгартрансгаз" намалява с 54% през 2020 г.

Снимка: Bloomberg LP

Транзитът на природен газ през мрежата на "Булгартрансгаз" намалява с 54% до 33,3 тераватчаса през 2020 година след въвеждането в експлоатация на нова преносна инфраструктура в района. Това е записано в новия Десетгодишен план на дружеството, който е обсъден от работна група на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

От данните е видно, че компанията очаква възстановяване на транзита и достигане на нивата преди 2020 година след изграждането на газовата връзка със Сърбия, както и на другите проекти в региона.

Намалението се дължи основно на спирането на транзита за Турция - страната вече получава газ директно от Русия по "Турски поток". В същото време през миналата година се увеличава транзита за Гърция, но още е под пиковото ниво през 2018 година.

Източник: "Булгартрансгаз"

През 2021 година са предвидени 1,48 млрд. лева за инвестиции, от които малко над 1,05 млрд. лева са за изграждане на нови обекти - основно от националната газопреносна мрежа. Планираните инвестиции за 2022 година са малко над 1 млрд. лева, а за 2023 година - едва 59 млн. лева. В следващите години инвестициите ще растат плавно до 69 млн. лева през 2030 година.

Ключовите проекти са разширението на газохранилището "Чирен", терминалът за втечнен газ край Александруполис и връзките със Сърбия и Гърция. Тези проекти са част от концепцията за превръщането на България в регионален газов хъб.

Още по темата

В своя план за развитие до 2030 година "Булгартрансгаз" залага на увеличаване на ролята на природния газ в Европа и използването на суровината за преход към чиста икономика. На този етап обаче няма официално потвърждение от Брюксел, че газът ще бъде признат като допустим енергоизточник на фона на липсващите технологии за намаляване на въглеродния отпечатък за някои индустрии, както и за покриване на потреблението при недостатъчното засега производство от възобновяемите източници.

Потреблението на природен газ в България през 2020 година се увеличава с почти 3% до 31,3 тераватчаса, е записано още в плана на газоразпределителното дружество. Основен източник на суровината в страната е Русия, като делът ѝ намалява с около 5 процентни пункта до 76%. Местният добив задоволява едва 1% от потреблението на газ в страната.

От "Булгартрансгаз" виждат потенциал за разширяване на потреблението с навлизането на газа в бита. Към момента много малка част от българските домакинства са присъединени към газовата мрежа - по данни на газоразпределителното дружество са едва 125 хил. от домакинствата в страната.

Очакванията са потреблението на газ в страната да се увеличи плавно до 42 тераватчаса през 2025 година, като структурата на източниците да се запази - 99% внос и 1% местен добив.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
Токът от АЕЦ "Козлодуй" може да остава приоритетно за вътрешния пазар