Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Тръжните процедури за интерконектора с Гърция трябва да приключат до края на април

Ще се работи по актуализиран график, така че газовата връзка да бъде въведена в експлоатация през 2020 г.

Тръжните процедури за интерконектора с Гърция трябва да приключат до края на април

Снимка: Министерство на енергетиката

Очаква се всички тръжни процедури около интерконектора Гърция-България да приключат до края на април, съобщават от Министерството на енергетиката в прессъобщение до медиите във връзка с работна среща между ресорния министър Теменужка Петкова и гръцкия министър на околната среда, енергетиката и климатичните промени Йоргос Статакис в София. 

Още по темата

Двамата са обсъдили и предстоящото подписване на междуправителствено споразумение, което да стабилизира данъчно-правния режим на проекта за период от 25 години.

Министрите също така са разгледали необходимите последващи действия за реализация на проекта. Според тях ще се работи по актуализиран график, така че интерконекторът да бъде въведен в експлоатация през 2020 г., в синергия с пуска на Трансадриатическия газопровод.

По време на визитата си в София Статакис е потвърдил, че съоръжението е приоритетен проект и за гръцката страна.

Преди две седмици, на брифинг в Букурещ, българският министър-председател Бойко Борисов заяви, че през юни ще бъде направена първата копка на интерконектора с Гърция.

Още в края на миналата година Теменужка Петкова подчерта, че България трябва да доизгради липсващата инфраструктура в областта на природния газ и електроенергията в региона, за да може да се върви към интегриране на пазарите.

В управленската програма на българското правителство един от основните приоритети в енергийния сектор е именно диверсификацията на източниците и маршрутите за доставки на природен газ, припомни тогава тя.

Чрез интерконектора от края на 2020 г. в страната ще се доставят 1 млрд. куб.м газ годишно от азербайджанското газово находище Шах Дениз.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
"Булгаргаз" прогнозира с 15% по-скъп природен газ от септември