IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търси се как ТЕЦ „Марица изток" 2 да продължи да работи и след 1 юли

Служебният министър на енергетиката ще предложи краткосрочно решение

16:30 | 09.06.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Президентът Румен Радев увери представителите на синдикатите, че служебният министър на енергетиката ще предложи решение, за да може ТЕЦ  "Марица изток" 2 да продължи да работи и след 1 юли.

Радев е провел разговор със служебния министър на енергетиката, който ще предложи краткосрочно решение. Това каза президентът на среща с ръководствата на КНСБ и КТ "Подкрепа" по проблемите в енергийния сектор, предава БТА.

Президентът посочи, че се знае каква е цената на социалната поносимост на подобно решение и заяви, че Министерството на енергетиката работи усилено за намиране на дългосрочно решение. Румен Радев обаче допълни, че не може да се блокира процесът по енергийния преход и да се бяга от необходимостта от този преход и декарбонизацията. 

Държавният глава заяви, че комплексът „Марица изток" 2 е важна част и елемент от националната ни сигурност,  защото гарантира стабилност и автономност на енергийната ни система.

Радев припомни, че липсват ясни, адекватни мерки за подкрепа на България в процеса по декарбонизация. Амбициите на ЕС за декарбонизация се завишават драстично от минус 40% към минус 55% намаляване на емисиите на парникови газов, посочи той, допълвайки, че ние сме най-засегнатата страна.

„Трябва да търсим един фин баланс между технологии, социални аспекти, гарантиране на автономност на нашата енергетика и бързо да намерим вярното решение", заяви президентът Радев. Той посочи, че трябва да се мисли много по-мащабно и глобално и изрази надежда, че  в плана за възстановяване и устойчивост ще бъдат представени съвременни и интелигентни решения, но с големия въпрос -  да се гарантира автономността на енергетиката. Защото има решения, някои от тях и доста бързи, но тогава най-малко на 80% отиваме на зависимост от външни доставчици и внос на суровини, посочи президентът.

„България не може да бяга от това, което е тенденция в Европа, и то е в интерес на всички - модерни, ефективни решения, за които се иска консенсус и следващо редовно правителство, което да се заеме спешно с тяхното решаване", каза Радев.

Президентът на КТ „Подкрепа" Димитър Манолов цитира направени изчисления, че в комплекса „Марица изток"  пряко или при съпътстващи дейности са ангажирани около 120 хил. души, които при затварянето му, ще останат без работа.  Ако искаме там нещо да се случи, държавата трябва да играе водеща роля, да изгради мощности, в които тези хора да бъдат ангажирани, те да изкарват своето препитание, а не да ги издържат, каза Манолов.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров също изрази притеснение  за съдбата на хората, работещи в комплекса, при затварянето му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още