Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Търсим инвеститори за АЕЦ "Белене" и от Франция

Енергийният министър е представила проекта пред френския посланик у нас

Търсим инвеститори за АЕЦ "Белене" и от Франция

Снимка: Министерство на енергетиката

Енергийният министър Теменужка Петкова е представила проекта АЕЦ "Белене" пред френския посланик Ерик Льобедел, става ясно от съобщение на пресцентъра на Министерството на енергетиката.

Петкова е посочила, че решението на правителството е проектът да бъде осъществен на пазарен принцип.

„Това ще е отлична възможност за продължаване на съвместното сътрудничество между България и Франция в областта на атомната енергетика“, е коментирала тя по време на среща.

През май енергийният министър посочи, че интерес към изграждането на втората ядрена централа у нас има от няколко компании. Сред тях е френската Framatom, но според представители на компанията интересът е само като доставчик, а не като стратегически инвеститор, какъвто търси правителството.

Теменужка Петкова и френският посланик Ерик Льобедел са коментирали и изпълнението на приоритета на българското правителство за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ.

„Заедно с Европейската комисия продължаваме работа по реализацията на концепцията за изграждане на газоразпределителен център на българска територия, който да е и платформа за търговия с природен газ. Напредват дейностите по изграждане на интерконектора Гърция-България – в ход са всички обществени поръчки за неговото строителство“, е коментирала Петкова, допълват още от енергийното министерство.

Френският посланик пък е отбелязал подкрепата на българските власти при провеждането на проучванията на дълбоко Черно море от Total.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
Т. Петкова: Азербайджан ще е един от основните доставчици на газ за хъб „Балкан“