IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсим инвеститори за газовия хъб "Балкан"

Една от големите въпросителни за форума във Варна е ще дойдат ли представители на "Газпром"

09:02 | 05.09.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Концепцията за газов хъб "Балкан" ще бъде официално представена пред потенциални инвеститори по време на конференция във Варна, съобщиха от "Булгартрансгаз". Концепцията ще бъде обсъдена в присъствието на водещи енергийни компании, сред които BP, американската Cheniere Energy, азербайджанската Socar, OMV, гръцката DEPA, RWE и др. 

"Булгартрансгаз" ще представи няколко модела за реализацията на проекта. Очакванията са, че стойността му ще бъде между 1,2 млрд. евро и 2 млрд. евро. 

Поканена за участие е и руската "Газпром". Присъствието на представители на компанията във Варна е сред големите въпросителни за форума. Преди дни от руския газов гигант коментираха за в. "Дума", че не планират участие във форума. РИА Новости обаче не изключва вероятността "Газпром" все пак да участват в разговорите. 

На конференцията във Варна няма да бъде обсъждана реализацията на "Южен поток", стана ясно от думите на българския премиер Бойко Борисов. За него газопроводът и газовият хъб "Балкан" са съвсем различни проекти. „Ние сме прекратили „Южен поток”, Европа каза „не” за проекта по начина, по който беше предложен, и никой не говори вече за него”, обясни Борисов.

Един от възможните източници на газ за хъба обаче е именно Русия.  А руският енергиен министър Александър Новак вече коментира по време на икономически форум във Владивосток, че Русия не планира изграждането на газопровод по дъното на Черно море към България. Руският президент Владимир ПУтин пък поиска "железобетонни" гаранции от Брюксел, за да участва в нов проект за доставка на газ за Европа. 

Реализацията на газовия хъб "Балкан" беше анализирана и от работна група на Европейската комисия. От писмо на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер по казуса до Борисов стана ясно, че Брюксел не изключва вероятността за изграждане и на нова инфраструктура, чрез която газоразпределителният център да се захранва с руски газ. Това обаче трябва да стане по всички европейски правила, напомни Юнкер. 

Друг вариант за захранване на газовия хъб е Словакия - чрез проекта Eastring, коментира изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов по време на газова конференция, която се проведе в София в началото на лятото. 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Като казва един , тука бъркат "хъб" с "пъб".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
0pk
преди 7 години
Ам нали бюджетен излишък имаше, ко не стигне теглете още кредити и стройте. Пък ний дружно ще ппрцкваме за да има газ :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
Ние сме прекратили Южен поток, Европа каза не за проекта по начина, по който беше предложен, и никой не говори вече за негоСлед тая глупост с "Южен поток" , сега ше се нагледаме на какви ли не още.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
ivanrog
преди 7 години
Интересна група на поканени. Една не малка част държавни компании, плюс щатски оператор на втечнен газ. С нетърпение очаквам представянето, което да хвърли малко светлина кой мисли да обслужва този проект и как.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още