IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Бургас пристигна корабът, който ще търси газ и нефт в блок "Хан Аспарух"

Потенциалът на Черно море нараства, коментира преподавателят в МГУ доц. Щерю Льомов

11:45 | 19.04.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Корабът "Нобъл Глоубтротър 2", който ще извърши единия от сондажите за нефт и природен газ в блок „Хан Аспарух“ в Черно море, пристигна в Порт Бургас, съобщи БНТ.

Поради огромните си габарити платформата премина през Босфора разглобена на части и в продължение на няколко дни на кея в Бургас бе завършен монтажът на кулата и допълнителните съоръжения. 

Днес ръководството на „Тотал“, които спечелиха търга за концесията "Хан Аспарух", ще представи съоръжението и графика за сондажа.

Предварителните разчети показват, че там има залежи на над 100 млрд. кубични метра природен газ.

Сондажът е с проектна дълбочина над 4 хиляди метра и място за притеснение от гледна точка на екологията няма, коментира пред БНР преподавателят в Минно-геоложкия университет доц. Щерю Льомов.

Съоръженията са изключително високотехнологични, така че според него само много груба човешка грешка би довела до проблеми.

„Ако се направи аналогия с румънския опит в сондажни зони в Черно море и планирания там начален добив за 2020 г., можем да очакваме у нас това да се случи около 2024 г.“, посочи преподавателят. Според него, освен цените на горивата, върху подобни сондажи и моментът за тяхното започване влияе и световната политическа конюнктура.

Потенциалът на Черно море нараства, а цените на местния добив също са зависими от световните пазари, посочи още преподавателят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още