Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

В. Николов: Отстраняване на ръководството на БЕХ сега хвърля енергетиката в колапс*

Освободеният началник на холдинга е обжалвал решението на енергийния министър и съдът спря вписването на новото ръководство

В. Николов: Отстраняване на ръководството на БЕХ сега хвърля енергетиката в колапс*

Снимка: Bloomberg LP

Освобождаването на ръководството на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) в този момент може да хвърли енергетиката в колапс, заяви отстраненият изпълнителен директор Валентин Николов пред БНР. Той обясни, че до дни трябва да бъдат изплатени 550 млн. евро на облигационерите, а в решението на служебния енергиен министър Андрей Живков няма посочен кой да разписва предстоящи плащания на дружеството.

На 16 юли държавният гигант успя да емитира емисия облигации при рекордно ниска лихва, за да покрие това плащане, с което Националната електрическа компания (НЕК), която в структурата на БЕХ, се разплати за свои задължения към "американските" централи в Маришкия басейн през 2011 година.

Още по темата

Ако не бъдат изплатени 550-те млн. евро, стават предсрочно изискуеми всички облигационни заеми на БЕХ, които са окол1,2 млрд. евро, категоричен е Николов. Той е обжалвал вписването на новото ръководство от Агенцията по вписванията и съдът на този етап е спрял процедурата.

До вписването на нов ръководен състав на холдинга старото ръководство е длъжно да изпълнява добросъвестно и целесъобразно договорните си задължения, е предупредил в писмо до БЕХ министър Живков, коментират от Министерството на енергетиката в съобщение до медиите.

"Министерството на енергетиката в детайли съблюдава процедурата по рефинансиране на съществуващия дълг на Холдинга, като същата е успешно приключила. Паричната ликвидност, необходима за погасяване на задълженията, е текущо налична в банкови сметки на холдинга", е написал Живков до освободените от длъжност членове на борда на енергийния холдинг.

В петък (23 юли) енергийният министър Андрей Живков освободи ръководството на БЕХ, като не беше посочен конкретен мотив за това решение. В съобщението до медиите бяха цитирани членове от Закона за публичните предприятия, които се отнасят до условията за заемане на длъжности на ръководните постове на държавните предприятия.

"Освободените членове на Съвета на директорите не са освободени от отговорност", посочиха още от Министерството на енергетиката, намеквайки, че вероятно ще им се потърси такава.

Според Валентин Николов обаче това решение ще хвърли "цялата енергетика в колапс" и той ще сезира главния прокурор за тези действия. Освен по отношение на предсрочно изискуемите заеми освобождаването на ръководството на енергийния холдинг може да има негативни последици и при покупката на въглеродни емисии за "ТЕЦ Марица Изток 2".

БЕХ купува емисиите и ги разпределя в структурите си, за да може да се постигне намаляване на разходите заради количеството. Според Николов провал на тези търгови ще доведе до загуби в размер на "десетки милиони евро".

Валентин Николов беше депутат от ГЕРБ и председател на Комисията по енергетика в 44-то Народно събрание. Той се отказа от депутатското си място и участва в конкурс за избор на директор на БЕХ в началото на 2021 година. Николов зае поста през април. 

* Статията е допълнена с позицията на Министерството на енергетиката

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
1
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Докога тая простаинаглакалинка ще бъде търпяна?Докога тоя политически боклукще говори?И защо не казва как така от разкарвач на банички по детските градини из София стана директор на АЕЦ?Без нито ден стаж в енергетиката без образование къде е тръгнал тоясмешник.Директор на АЕЦ на БЕХ айде сега обратно в баничарката и повече да не сме те видяли нагаждачпростакалинка

Още от Енергетика
Готови са първите мерки за смекчаване на ефектите от скъпия ток