Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

В. Николов: В най-добрия случай АЕЦ „Белене” може да започне работа през 2032 г.

Близо 50 000 ще бъдат ангажираните с проекта работни места в различни сектори

В. Николов: В най-добрия случай АЕЦ „Белене” може да започне работа през 2032 г.

Снимка: Областна администрация - Плевен

При най-добрия прогнозен вариант АЕЦ „Белене“ може да влезе в експлоатация най-рано през 2032 г., заяви председателят на Комисията по енергетика в Парламента Валентин Николов, който е на посещение в Плевен за информационна среща с медиите.

„При най-добрия прогнозен вариант АЕЦ „Белене” може да започне работа през 2032 година. Това може да се случи, когато в следващото Народно събрание има достатъчно мнозинство, което е проенергийно и проядрено ориентирано”, посочи Николов на среща, засягаща темата „Как ще се промени Северна България с АЕЦ „Белене”, информират от областта администрация Плевен. 

Още по темата

Домакин на срещата бе областният управител на област Плевен Мирослав Петров с участието на кмета на гр. Белене Милен Дулев.

Валентин Николов бе категоричен, че бъдещето на енергетиката е в ядрената енергия, възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) и газовите централи, които да ги балансират.

„Обективно погледнато, подпише ли се обвързващият договор, рискът за това да не бъде изпълнен един ядрен проект пада изключително много”, посочи председателят на енергийната комисия.

Николов очерта и предстоящите етапи за реализация на проекта АЕЦ „Белене”. Запознаване с документацията до края на годината от страна на участниците и получаване на обвързващите оферти в следващите 4 месеца. Следва преговорен процес, който ще завърши с подписване на обвързващ договор във връзка със структурирането и строителството на обекта. Инвеститорът трябва да обяви какво ще промени от съществуващия проект, но това няма да повлияе върху общото лицензиране, което касае технологията воден реактор. С нотификация новият собственик трябва да уведоми Европейската комисия (ЕК) по договора за Евратом. Така в обозримо бъдеще до 2023 г. може да започне строителството на АЕЦ „Белене”, изтъкна Валентин Николов.

„Близо 50 000 ще бъдат ангажираните с проекта работни места в различни сектори. Още със стартиране на строителството на Първи енергоблок пряко на площадката на АЕЦ „Белене” ще бъдат заети над 1000 инженери и между 3500 и 5000 работници”, подчерта областният управител на област Плевен Мирослав Петров.

В изказването си той обърна внимание на преките ползи от изграждането на АЕЦ „Белене” в сферата на икономиката, инфраструктурата и образованието. Петров прогнозира, че АЕЦ  „Белене” ще засили интереса към атомната индустрия във висшите учебни заведения в цялата страна като посочи, че тази положителна тенденция пряко ще се отрази върху три големи ВУЗ-а, от които се очаква да осигуряват кадри за проекта АЕЦ „Белене” – ТУ-София, СУ „Свети Климент Охридски” и Университета по архитектура, строителство и геодезия.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
0
 
2
преди 2 месеца
Какво ще правите 12 години, крeтени ???? Руснаците щяха да я построят за 6-8 години, по техните проекти 20-а година щеше да заработи втория реактор... И можеше да спрем пушлявите ТЕЦ-ове... и това за 6.3 МБ евро, платени от Росатом. Знаем кой подписа договор и после отказа да го изпълни, по заповед отвън и вместо да имаме АЕЦ трябваше да плащаме неустойки. Ако бяхме нормална държава, сега нямаше да искаме оставката на картофоглавия, защото той отдавна щеше да е разстрелян за държавна измяна !!!
3
 
2
 
1
преди 2 месеца
Бе тоя нагл ец с баничките че няма срам е ясно.Какво образование има какви знания по енергетика?Наглагербдажийскакалинканекадърник

Още от Енергетика
Индустрията иска проверки на енергийната борса заради съмнения за некоректни сделки