IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В състояние на "тревога" ли е българската енергетика?*

БСП отново предупреди за криза в сектора, но не даде решения, а ГЕРБ нарече обвиненията "изкуствена криза"

14:04 | 24.01.17 г. 30
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Нови обвинения за управлението на енергийната система си размениха министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова и депутати от БСП по време на брифинг в Народното събрание.

Социалистите съобщиха за писмо до енергийното министерство от ръководителя на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Иван Йотов, в което той предупреждава за проблеми, които налагат внос на електроенергия и препоръчва разговор с големи енергийни потребители за преразпределение на потреблението в моменти с върхово натоварване.

В писмото Йотов допълва още, че е уведомил ENTSO-E, европейската организация на електроенергийните системни оператори, че системата у нас е в състояние "на тревога" и резервите ни вече са изчерпани, поясни депутатът от БСП Жельо Бойчев.

Неговият колега Таско Ерменков допълни, че язовирите в страната са на исторически най-ниското си ниво на завиряване и от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) препоръчват НЕК да не използва повече ВЕЦ-овете. Той посочи още, че има проблеми и с резервите от въглища в топлоцентралите.

Енергийният министър Теменужка Петкова обаче беше категорична, че БСП създава изкуствено проблем и паника сред хората, че се готви режим на тока. Според нея електроенергийната система работи стабилно, макар и подложена под голям стрес.

Метеорологичните условия са много тежки - ниски температури за дълъг период и по-суха есен.

Тя обясни, че в момента няма внос на електроенергия, а е ползвана аварийна помощ, която не се окачествява като внос. Процесът по предоставяне на аварийна помощ между съседните страни е непрекъснат и целта е по-ефективно управление на ресурсите.

От БСП посочват, че ЕСО е поискал разрешение за внос на 1 800 мегавата от Сърбия и 700 мегавата от Турция, което окачествяват като кризисно действие на оператора. Бившият енергиен министър, днес депутат от ГЕРБ Делян Добрев обаче уточни, че това е "остатък" от аварийна помощ, която България е предоставяла в миналото на двете страни. Той цитира данни на ЕСО за върховото натоварване и изчисли, че този внос на електроенергия би стигнал за покриване на нуждите на страната за 15 минути.

Добрев беше категоричен, че целта на "аварийната помощ" не е да бъде спасена страната от режим на тока, а по-доброто управление на системата.

За ГЕРБ обвиненията на БСП за проблеми при управлението на енергийната система са свързани с предстоящите избори. Социалистите не посочиха решение на проблема, макар и да са категорични, че сме в кризисна ситуация, а поясниха, че ще предложат друго правителство, което "ще се отрази по-добре на енергетиката".

"За нас е важна истината", допълни още Жельо Бойчев в отговор на въпрос на Делян Добрев какво препоръчват социалистите.

Малко по-късно от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) съобщиха, че очакват двойно по-голям обем от водните запаси от снеготопенето - 783 млн. куб. метра, спрямо 387 млн. куб. метра през пролетта на 2016 година. Това ще осигури достатъчен приток и ще гарантира потреблението, допълват от ведомството. 

"В същото време има достатъчно свободен обем във водоемите за поемане на количествата от снеготопенето и пролетното пълноводие", е посочено още в позицията на МОСВ. Язовирите за питейно-битови нужди са пълни в размер на малко над 70% от техните обеми.

* Допълнено с коментар на МОСВ за състоянието на язовирите в страната. 

Във видеото можете да видите размяната на реплики между БСП и ГЕРБ в парламента

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 6 rate down comment 1
ДХДО
преди 7 години
... е , това някой значим фактор отвън, да има нужда от развит България. "Тогава" имаше такъв, в лицето на съюза, "сега" положението , очевидно е противоположното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 1
ДХДО
преди 7 години
Многоумник, говоря за съвсем друго. За това, че някои хора се опитват да ни изкарат слепи и да се правим , че не виждаме разликата в степента на развитие , "тогава" и "сега". И щото си ми симпатичен ще ти издам една тайна : уви, за държава от нашия калибър , едно от неотменимите условия за развитие ()
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 9
Птица
преди 7 години
Ммалоумник БСП ОСВЕН ПОЛОВА ОРГИЯ ДРУГО МОГАТ ЛИ ДА ДОКАРАТ!???ДА ПОЧВАМЕ СЕКСА, ВИКАШ ,ЧЕ ПАК ДА СТАНЕМ 9 МЛН.ДУШИ !ХХАХАХАХТО ПО НЕЛЕПИ ПОПУЛИСТИ И ММАЛОУМНИЦИ ОТ БСП ИМА ЛИ ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 2
data
преди 7 години
Нетната задлъжнялост в момента е по ниска от колкото да кажем към 89-та и спора който водите е леко безмислен . Общо взето имаше го СИВ имаше я и тогавашната икономика като структора и размер - както знаеш не ние капичнахме социАлизъма . А за това че държавата като институция си вършеше работата много по добре от сегашната е очеизваждащо - въпрос на качество на матриала :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 9 rate down comment 3
ДХДО
преди 7 години
... авали безработицата до пренебрежими стойности, изпрати няколко човека в космоса, направи нещо ... поне дребно за наука, култура и изкусъво .... и пак ела да разтягаш лукуми тука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 8 rate down comment 5
ДХДО
преди 7 години
БратчИтУ ми, ... хайде първо да направиш България 9 милиона , както беше при koмyнapите , грамотни и с много високо средно ниво на образованост, да докараш тази демографска структура и тендеции в етническата динамик, обезпечи ни поне половината от здравните и социалните грижи, които шибaнитe koмyнeтa, бяха ПОДсигурили на народа ни (не забравяй, че беше с 1/3 повече) , докарай криминогенната обстановка , до нивата от преди 40 лазарника, построй някаква съпостаима с тези времена индустрия и инфраструктура...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 5
khao
преди 7 години
научи се, не е нужно да ни информираш за плановете си :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 6
khao
преди 7 години
айде пак мокри сънища на дементирали комунисти, сещам се за много неща които не сме изнасяли, а останалото беше за африка и други западнали комунистически държави, примерно изнасяхме компоти за русия, щото ония са тотални некадърници и нямаха даже кво да ядът...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 7 години
България изнасяше всичко, за което можеш да се сетиш! Даже математици... хихи... За разлика от сега, когато и чесън внасяме за долари. То си личи и по външния дълг сега в сравнение с оня на комунистите, дето се наср^ахте да го сочите ... Щото те имаха колкото да дават, почти толкова и да прибират - сигурно са изнасяли освен ток и тезисите на др. Живков... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 7
mathematician
преди 7 години
Режимът е въведен, щото на правителството му трябват гадни империалистически долари, с които да купува разни стоки и суровини от загниващия запад. И понеже ние сме произвеждали толкова много и толкова качествена продукция, за която западняците са се редели на опашки и са ни замервали със загниващи долари. Кво друго да изнасяш освен ток, там качеството няма. И сигурно сме го изнасяли по традиция под себестойност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още