IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Тодоров: На една фотоволтаична фирма се пада по един новозавършил техник

Засилва се интересът на бизнеса към фотоволтаиците заради намаляване на сметките за електричество, посочи председателят на „Соларна академия България"

16:32 | 26.05.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Резкият скок в изграждането на фотоволтаични централи в България и тенденцията за тяхното внедряване в домовете и индустрията изкарва на преден план нуждата на бизнеса от подготвени кадри. Това коментира инж. Веселин Тодоров, председател и учредител на сдружение „Соларна академия България”, в предаването "Made in Green" на Bloomberg TV Bulgaria.

Той посочи, че на фирма се пада средно по един техник, който да се занимава с тази дейност, което е крайно недостатъчно. 

По думите му, фирмите, които в момента се занимават с такава дейност, са около 100-150, като се реализират проекти за над 12 гигавата.

Тодоров посочи, че всяка централа има своите специфики и персоналът трябва да е преминал през необходимото обучение. По данни от 2020 г. около 190 ученици са завършили като "техник на ВЕИ", но през 2021 г. те са по-малко заради затварянето на паралелки.

Според него въвеждането на дуална форма на обучение ще помогне да се увеличи вниманието към този вид професия, а комбинирането на теория с практика по изграждането на реални проекти ще стимулира и повече ангажираност сред учениците.

Тодоров посочи, че заради липсата на кадри, бизнесът е готов дори да заплаща за участието на стажанти и ученици в подобни проекти.

„Соларна академия България” стимулира и адекватна преквалификацията на ел. техници към ВЕИ сектора, като според него това не е много дълъг или сложен процес. „Трябва да се въведат стандарти за степента „техник на ВЕИ инсталации", която да бъде отделна от квалификацията за ел. техник", смята Тодоров. „Отделно трябва да се променят и регулациите за въвеждането в експлоатация на домашни и индустриални фотоволтаични централи, за да могат желаещите да направят това лесно и бързо“, посочи той.

Веселин Тодоров разкри, че в момента в България процесът на инсталация на фотоволтаик отнема около шест-осем месеца, като този голям период отказва инвеститорите и бави така нужното намаляване на сметките за електроенергия. Той даде за пример добри практики в ЕС, където това отнема около месец.

Тодоров потвърди, че от средата на миналата година се е засилил интересът на бизнеса към фотоволтаиците, като при хранителни магазини тяхното въвеждане е довело да 30% намаляване на сметките за електричество, а при земеделски оранжерии – близо 90%. 

Веселин Тодоров съобщи, че заедно с "Грийнпийс" и с подкрепата на Българска търговско-промишлена палата, „Соларна академия България” ще проведе хибридно събитие на 21 юни, на което да срещне средни училища и бизнеса в обмяна на опит и информация.

Какви са целите на „Соларна академия България”? Как може да се подобри средата за развитие на ВЕИ сектора у нас? Печелят ли инвеститори от продажбата на енергия?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
Бонвиван
преди 1 година
Тодоров потвърди, че от средата на миналата година се е засилил интересът на бизнеса към фотоволтаиците, като при хранителни магазини тяхното въвеждане е довело да 30% намаляване на сметките за електричество, а при земеделски оранжерии близо 90%. Нормално е да го каже, тои е прецедател и има интерес. Логиката обаче е друга: земеделските оранжерии се нуждаят от топлина! Слънчевата енергия е топлинна енергия и най-евтино, лесно и икономично е да се използва като такава. Малоумно е да я превръщаме в електрическа с КПД макс 20% и после електрическата енергия пак да я превръщаме в топлинна. Дори и учениците знаят, че при всеки пренос и трансформация има загуби. Може да се загрява вода ако целим акумулация на енергия или директно въздух ако целим максимална ефективност. Вуздушните топлинни панели или колектори са измислени много отдавна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още