IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Златев: Високата цена на горивата в България е мит

Тенденцията на пазара в момента е към поскъпване на горивата, което се дължи на по-високата цена на петрола на световните пазари, посочи председателят на БПГА

15:30 | 09.03.17 г. 36
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Цената на горивата в България обективно не е висока и данните на Европейската комисия доказват това, коментира председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) и генерален директор на "Лукойл България" Валентин Златев пред журналисти.

Той посочи, че ежедневно ЕК публикува информация за движението на цените на горивата в общността. "Ние имаме едни от най-евтините горива в Европа", каза той и допълни, че в началото на седмицата данните са показали, че само в Полша е имало по-ниска цена на бензина.

В момента тенденцията на пазара е за поскъпване на горивата, но то е породено от по-високата цена на петрола на световните пазари.

Липсата на контрол на пазара на горива беше един от основните проблеми, идентифицирани от участниците на първата годишна конференция на БПГА. Златев поясни след края на дебатите, че официалните данни на Министерството на финансите показват, че над 30% от търгуваните горива в страната са в сивия сектор.

"При наличието на такъв голям дял на сивия сектор, който е най-високият в Европа, това означава, че липсва контрол", каза той и призова за по-засилени проверки, но за всички участници на пазара.

Комисията за защита на конкуренцията е забранила официалното публикуване и дискутиране на детайлите на цените на горивата, каза още Златев. Така той отговори на въпрос за възможните начини цената на горивата да бъде по-ниска на определени бензиностанции.

Председателят на БПГА посочи само, че около половината от цената на бензина и дизела са данъци и акцизи, 34% са стойността на петрола, доставката и преработката му,7% са логистиката и останалата част се пада на издръжката на компаниите - за заплати, наеми, инвестиции, разходи и печалба.

"Не чувам анализ как се формират цените на евтините горива", допълни още Златев. За него политиката с ниските цени на Веселин Марешки се основава на "политически чадър, който някой е започнал, а в момента никой не иска да прекрати".

Структурата на цената на горивата подсказва също и че няма картел на пазара, каквито съмнения в момента КЗК проверява. "Купуваме петрола на еднаква цена и го преработваме на еднакви машини", обясни още Златев и посочи, че данъците са едни и същи и не може да се очаква голям диапазон в цената.

"Има паралелизъм в цените в цяла Европа и това не го отричаме, но това не е картел", допълни още той.

Във видеото можете да чуете коментар на изпълнителния директор на БПГА Андрей Делчев за цената на горивата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 5 rate down comment 5
nobel
преди 7 години
Ами за руските АЕЦ какво ще кажете .....-----------------------------А ти какво ще кажеш за АМЕРИКАНСКИТЕ ТЕЦ. Защо веднъж не си се оплакал, че токът от тях е скъп?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 6 rate down comment 5
StraightForward
преди 7 години
АМИ ЗА РУСКИТЕ "АЕЦ" КАКВО ЩЕ КАЖЕТЕ, ХОРАТА ДА СИ КУПУВАТ СЛЪНЦЕ, ВЯТЪР И ВОДА ЛИ ???? СМЕШНИ ЧЕРВЕН НЕСРЕТНИЦИ И УНИЩОЖИТЕЛИ НА БЪЛГАРИЯ !???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 4
StraightForward
преди 7 години
Айдеее, БРАВО ВЕ, ЕКОЛОГИЧНО ЧИСТ НЕКАДЪРНИК СИ ТИ !!!??? НИЩО ПОВЕЧЕ!!! И ГРАМ МОЗЪК НЯМАШ, ЕКОЛОГИЧНА ТИ Е И ГЛАВАТА!??МОЖЕЛ И РУСИЯ ДА ИЗВИВА РЪЦЕТЕ НА ПОЛОВИН ЕВРОПА ПРЕЗ НЕИЗЧЕРПАЕМИТЕ СИ ПРИРОДНИ БОГАТСТВА ЗА ПАРИ !??? КАК Е ??? ЗНАЧИ, ЩОМ НИ ИЗНУДВАЛИ НЕ БИЛИ ВИНОВНИ, АМИ НИЕ ДА СМЕ СЛИЗАЛИ ОТ КОЛИТЕ ????? ММАМА ТИ ПРОСТА МИШЕ !???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 6 rate down comment 2
khao
преди 7 години
ае пак празни приказки и измислици и локуми. ... един път не отоговри с нещо конкретно, защото лъжеш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 16 rate down comment 0
alphaomega
преди 7 години
Монопол при горивата със сигурност има и няма спор че цената е завишена със поне 15%-20%. Обаче основното повишение идва от данъците. Държавите в ЕС нямат интерес от евтини горива. Те искат горивата да са по скъпи, защото приходите от акцизи представляват значителен процен от бюджета. Така че горивата няма да поевтинеят при никакви условия. Държавите и ЕС няма да позволи това.Ако цените станат пекалено ниски, може да очаквате вдигане на акцизите!Най добрия начин за преборване на този проблем е хората да започнат да си купуват Ел. Автомобили или поне хибриди.В момента в който се качите на автомобил като Тесла, ще си дадете сметка че двигателя с вътрешно горене е средновековна технология в сравнение с ел. мотора.Теслата ми харчи средно 3 евро на 100km. a e 690 коня. И успорява от 0 до 100км/ч за 3 секунди. В западна Европа има 5000 евро отстъпка от цената, безплатни зелени зони, безплатни чарджъри, отстъпки от данъците...... в Бг нещата изостават както винаги.....но ще наваксат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 10 rate down comment 5
khao
преди 7 години
ае още един глyпак се появи и опита да каже нещо забавно ... но си прав сметките му са бакалски :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 2
khao
преди 7 години
Моята кола върви с био-дизел и поне от 15 години--------------мооля ? ок от къде си купуваш био-дизела ... другия коментар няма да го обсъждам, защото очевидно не познаваш законите :):) и пак разсмиваш .. само ще кажа, а данъчните складове ? ... не ходя на 250км до румъния да зареждам, живея в софия, щото вие комунистите ни съсипахте края :):) :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 7 години
Това дет си то написал не е за тая аудитория тука! Тука са само инвестори и не се занимават с такива бакалски сметки! Обиждаш публиката! Тука се обсъждат само екзистенциални теми, като "слугите на Кремъл", "Златев е комунист" "Лукойл е на КГБ, а Путин е жуже" и прочее... А и верно оборотите на дискусията некой ше земе и да прочете кво си написал.... Хахаха....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 3
khao
преди 7 години
от къде да си купим бензин, би ли споделил ти от къде купуваш ? ... и после как не те мързя да напишеш толкова безсмислици и локуми ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 1
khao
преди 7 години
***, коя компания в България е конкуренция на Лукойл ? ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още