Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Валентин Колев: Заместваща мощност на Маришкия басейн е ядрен проект

Трябва да се мине през трансформация на българските ТЕЦ-ове, съветва зам. председателят на Камарата на енергетиците и декан на Електротехническия факултет в ТУ

гледано: 3617   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

България незабавно трябва да започне изграждане на базови енергийни мощности и няма друг готов проект, освен АЕЦ "Белене", коментира проф. Валентин Колев, зам. председател на Камарата на енергетиците, декан на Електротехническия факултет в Техническия университет пред на Bloomberg TV Bulgaria .

Още по темата

Според него преминаването на газ на ТЕЦ-овете не е окончателно решение, защото при изгарянето му също се отделя въглероден диоксид. .

"Не мога да се съглася, че решение са и фотоволтаиците. Единствена заместваща мощност на Маришкия басейн аз виждам в изпълнението на ядрени проекти, защото така или иначе имаме нужда от базови мощности", каза Колев,. Експертът посочи още, че през 2046-2047 година от експлоатация ще бъдат изведени двата работещи блока в АЕЦ "Козлодуй". 

Според Колев е правилно решението да се прави всичко възможно да продължи максимално дълго работата на кондензационните централи. 

Експертът обясни, че трансформациите, които се случват в Европа водят до недостиг на електрическа енергия. Голяма част от кондензационните централи в Европа, които са с инсталирани мощности над 500 000 мегавата, вече работят на газ. У нас въглищните мощности са 4000 мегавата, а цената на електроенергията достига рекорди - от 283 евро за мегаватчас. 

Валентин Колев отбеляза още, че въпреки пандемичните равнища, икономиката на Европа и на страните в света е в развитие.

„Следователно ще има и повишено потребление на електрическа енергия", коментира той и допълни, че енергетиката не може да изпълнява социални функции.

Защо ядреният спор противопостави преговарящите за коалиция? Прав ли е бизнесът да иска компенсации? Защо е належащо да започнем да използваме водния потенциал на река Дунав? Повече вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

6
 
1
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
За съжаление АЕЦ се блъска челно с ВЕИ - двете са са несъвместими. Ако имаме АЕЦ, няма смисъл от ВЕИ и обратното.

Още от Енергетика
Стартира процедурата за избор на нов председател на КЕВР