IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валентин Николов: България трябва да продължи да транзитира природен газ

Брюксел застана зад идеята за газовия хъб, заяви депутатът Валентин Николов

11:01 | 07.09.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейската комисия застана зад идеята за реализацията на газовия хъб "Балкан" и проектът не е химера. България трябва да се възползва от географското си положение и да остане транзитираща страна, каза пред Bulgaria ON AIR зам.-председателят на Комисията по енергетика в НС Валентин Николов.

„След като Русия прекрати проекта „Южен поток“, се заговори за проекта „Турски поток“ и изолацията на България като транзитираща държава, приравняването й само като потребител. Страната потребява малко под 3 млрд. куб. м и имаме много добра газопреносна система. Вложихме над 200 млн. лева в компресорни станции и възникна въпросът склонни ли сме да приемем мълчаливо този факт“, обясни Николов как е възникнала идеята за газовия хъб.

Той коментира, че несъгласието на Европейската комисия да бъде реализиран "Южен поток" е било политическо решение, но освен това проектът не е отговарял на Третия либерализационен пакет. 

Независимост на доставките можем да постигнем при собствен добив на газ, каза Николов и припомни проучванията в Черно море. Друг вариант на независимост е, когато има диверсификация не само на трасета, но и на източници.

Николов изтъкна, че на Балканите няма такава точка за търговия с газ и страната трябва да се възползва от географското си положение.

„Премиерът Борисов е категоричен, че няма да позволим България да изгуби статута си на транзитираща страна, и ако се наложи, ще наложим вето в Брюксел“, каза депутатът.

Газовият хъб може да заработи без Русия, но така в бъдеще няма да е конкурентоспособен, смята той.

Вижте още във видеото:


Можете да гледате още в сайта на Bulgaria ON AIR. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Tutankhamon
преди 7 години
"Валентин Николов: България трябва да продължи да транзитира природен газ ".Аха. Трябва....А да уточнят, на кого - забравиха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
mapto
преди 7 години
Но защо сега Трайков стана виновен за всичко? Уморихте ли се от Костов?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
mapto
преди 7 години
Ей, със зъби и нокти се пазят тия петцифрени месечни хонорари. Ама нека да ви обясня нещо: за държавата е приоритет държавните приходи, а не вашите лични. Иначе вие сте точно причината и поводът да искаме реформа на прокуратурата. Когато тия хора бъдат осъдени за злоупотреба с власт, тогава в България ще има правосъдие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Путко Мафани
преди 7 години
Боже опази енергетиката от гърбавите калинки.Тоя може да разнася банички само защо е шеф на Комисията по енергетика в НС.Енергетиката е най сериозното нещо в една държава и не може анонимници и баничари да се гаврят с нея.Тоя е срам и позоир заедно с Буци и Трайко треторазрядното адвокатче и кандидат за президент министър въобще кандидат за всичко.Аз предлагам да го направим министър на земеделието
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още