Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Васко Начев: Светът е в състояние на "газова война"

Очакват се резки повишения на цените на промишлената електроенергия, коментира енергийният експерт

гледано: 5702   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Светът е в състояние на "газова война", очакват се резки повишения на цените на промишлената електроенергия, като ситуацията няма да се подобри скоро. 

Това каза енергийният експерт Васко Начев в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria. 

Според експерта повишаването на цената на газа, а от там и на електроенергията, се дължи на повишеното потребление, на което възможностите за доставка към момента няма как да отговорят. "Причината не е в нежеланието на "Газпром" да доставят повече природен газ, а в техническата невъзможност за това към момента, защото тези процеси се планират поне за година напред. Руската компания планира да доставя с по 1 млрд. куб. метра газ повече от всяко от двете си хранилища към Европа от октомври 2022 г., за което тече подготовка от август тази година", посочи Начев. 

Именно необходимост от подготовка, спазването на заложените количества и това, че и в момента има газовопроводи, които не работят на 100%, обезсмисля твърдението, че с пускането на "Северен поток 2", ситуацията може да се промени. "Няма как да очакваме, че само защото потреблението на газ е нараснало, доставките ще се увеличат като с магическа пръчка", казва още той.    

Същевременно България доставя една четвърт от договорените с Азербайджан количества газ и 50% повече от предвиденото в споразумението с Газпром. "Защо - това е въпрос към Булгаргаз", каза Васко Начев. 

Цената на въглеродните емисии има основна роля при формирането на цената на електроенергията в момента. Реално цената на тази емисии не се определя на пазарен принцип, а от Европейската комисия. "Това не е пазар, това е вид рекет", коментира експертът.

В ситуацията, в която цените растат, Булгаргаз може да поиска всичко", каза той по повод поисканото по-рано днес от компанията повишение на цената от октомври с 16%. 

"Зад изключително привлекателните обещания за "зелена енергия" и "зелен континент" стои алчността на големи корпорации, които видяха в това ниша, прекрасна възможност за пускане по наклонената плоскост на много големи финансови потоци. Те обаче не съобразиха, че темповете на консумация надхвърлят възможностите за производство", коментира още Васко Начев.

Той посочи, че България е сериозно потърпевша от този ускорен преход, защото 40% от електроенергията в страната е от въглищни централи, 37% е от АЕЦ "Козлодуй" и 23% са от възобновеями източници.

Целия разговор с Васко Начев можете да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

По статията работи: автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (12)

   1| 2    
2
 
2
 
12
khao до: abdul
преди 1 месец
Няма профилна снимка
тоест до оня ден бяха длъжни, а вече не са... и кой е лесния и трудния начин? Щото така като започнете да ми говорите с едни метафори, нищо не ви се разбира освен на къде искате да ни насочите мисълта :):)
5
 
2
 
11
abdul до: Стоян Петров
преди 1 месец
Няма профилна снимка
О, естествено! Особено ако продължава да се прави на ощипана госпожица европа по отношение на добивната промишленост.Никой не е длъжен да снабдява европа с ресурси, при това на цени според нейните разбирания.Ако европа не научи това по лесния начин, не се съмнявай, че ще трябва по трудния!
3
 
4
 
10
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Трябва ли всички да козируват на хaяско, затова че имал газ?
2
 
5
 
9
Стоян Петров до: Императорът
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Аз съм доволен от това което прави путин - лишава страната си от пари. Продава рускАТА газ на 220$ а норвежците на 900. Еми благодарим му. Единствения смислен въпрос който нещaстнико можеш да зададеш ама ТЯ газТА, по 1000 $ ли щеше да струва, ако газпром продаваше на спота? Вероятно не, но 600$ щеше да и прилича. Но и в русия, а даже и в роснефт разбират за какво става въпрос : " Газета напоминает, что в августе Игорь Сечин вновь просил Владимира Путина допустить его компанию к экспорту газа. По его словам, на фоне рекордно высоких цен в Европе нынешние поступления в бюджет "не в полной мере отражают благоприятную рыночную конъюнктуру".
3
 
5
 
8
abdul до: Стоян Петров
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Колко находища на газ има в Европа? А на уран?

Още от Енергетика
Димитър Енчев: Имаме потенциал за развитие на вятърната и слънчева енергия