IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВЕИ покриват почти 21% от брутното потребление на електроенергия в България

Бюлетинът на енергийното министерство показа срив на местния добив на природен газ през 2015 г.

17:39 | 11.04.16 г. 8
<p>
	Снимка: <em>Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

През 2015 година производството на електроенергия расте - с 3,6% спрямо 2014 година до 49,1 тераватчаса. Това е записано в бюлетина на Министерството на енергетиката за състоянието на сектора.

Данните показват, че с 11,9% расте производството на електроенергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и те вече покриват 20,8% от брутното вътрешно потребление. С 11,5% се увеличава и производството на електроенергия от ТЕЦ-овете, а с 80% - от ПАВЕЦ. Намаление обаче има от заводските централи (35,1%) и от ядрената ни централа - с 3,1 на сто.

Данните на енергийното министерство показват още и ръст на потреблението на електроенергия в страната - с 1,8% до 38,6 тераватчаса. Износът представлява 10,6 тераватчаса. Спрямо 2014 година се повишава с 11,2 на сто.

Данните на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) обаче показват, че от началото на тази година износът на електроенергия се срива - за първото тримесечие спадът е с над 50 на сто.

През миналата година срив има по отношение на местния добив на природен газ. В бюлетина на Министерството на енергетиката е посочено, че добивът е с 53,2% по-малък спрямо предходната 2014 година и вече е 84,7 млн. куб. метра. За сметка на това намаление обаче се увеличава вносът на суровината - с 10,4% до малко над 3 млрд. куб. метра. Вътрешното потребление на газ се увеличава с 10,7 на сто до 2,91 млрд. куб. метра.

Основните потребители на природен газ у нас са химическата индустрия (35% от общото) и енергетиката (31%). Газоразпределителните дружества потребяват 16% от общите количества природен газ.

Данните показват още, че транзитираните количества природен газ през страната намаляват с 9%. Основната причина за това е свитият транзит (с 12%) към Турция.

Основно на внос разчита България и по отношение на петрола и петролните продукти. Една-единствена компания - "Проучване и добив на нефт и газ", добива петрол, но и той намалява с 3,2 на сто.

През миналата година в България са добити общо 35,9 млн. тона въглища, или увеличение от 14,7%. Основно в страната се добиват лигнитни въглища - 33,9%, което представлява увеличение от малко над 16 на сто.

Основният производител е "Мини Марица - изток" - 95,5% от общото производство на лигнитни въглища. Добивът на кафяви въглища се осъществява основно от производителите в Бобовдолския басейн и Пернишкия басейн.

Потреблението на въглища в страната е предимно за производството на електрическа и топлинна енергия - 97,2% от общото. Останалите количества отиват за производство на брикети и за собствени нужди на компаниите, които ги добиват.

От бюлетина на Министерството на енергетиката е видно още, че страната ни е със значително по-ниска енергийна зависимост от средното за ЕС. За това спомагат именно добивът на лигнитни въглища, както и ядрената енергетика.
По последни данни на Евростат през 2014 година енергийната зависимост на България е 34,5%, докато за ЕС е 53,4%. 

Има значително намаление спрямо данните за 2013 година - тогава енергийната зависимост на страната ни е била 37,7 на сто.

От друга страна обаче данните на Евростат показват, че по показател енергийна интензивност България е на едно от последните места в ЕС. У нас този показател е 448,8 килограма нефтен еквивалент на 1000 евро брутен вътрешен продукт. Средното за общността е 122 килограма нефтен еквивалент на 1000 евро БВП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 11 rate down comment 7
marto76
преди 8 години
"ВЕИ покриват почти 21% от брутното потребление на електроенергия в България": ако и Прокопиев не печелеше като луд, и електроенергията в България щеше да е значително по-евтина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 3
novak li sam
преди 8 години
С електромери като тези от снимката (от 1996г.) едва ли някой може да каже със сигурност какво е производството и какво е потреблението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 3
power grid
преди 8 години
Toва не е съвсем вярно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Мога да направя България на 80% независима от вноса на петрол и газ ,и въобще на изчерпаеми енерг.източници - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1711968085748085
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Радвам се на последното изречение защото за 2010г. енергийна интензивност на България е около 680 килограма нефтен еквивалент на 1000 евро брутен вътрешен продукт - http://ime.bg/bg/articles/energiinata-efektivnost-na-bylgariya-i-akciznata-politika-na-es/Иначе трябва да се изкара инфо кой притежава ВЕИ ,Топлофикаьци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
Hahoto
преди 8 години
Мини Марица изток се пише без тире, добивът на въглища от тях за миналата година е малко над 32 милиона, на фона на общо добитите 35 милиона, това прави близо 91 процент от всички добити въглища в страната.Изобщо един тюрлюгювеч е материалът ви. :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 35 rate down comment 1
aldy
преди 8 години
ВЕИ покриват почти 21% от брутното потребление на електроенергия в България. Да подчертая - В БЪЛГАРИЯ. А ИЗВЪН България се препродава еФФФтината енергия от АЕЦ "Козлодуй", ама само от "наши" хора. И бандюгите в електроенергетиката печелят от всичко - скъпата ВЕИ еленергия се продава на ***, щото няма къде да бегат, еФФФтината се изнася навън. Нищо лично, само бизнес. Пък раята да мре...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 7
michaelis12
преди 8 години
Брао и стана ли по-евтин токот ?, щото на мене ми се чини, че е обратото ...... да ги *** и у вентилаторите на Моторесте глупостите .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още