Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

ВЕИ производители с визия за енергетиката, която пести 2 млрд. лева годишно

До 2030 година в страната на пазарен принцип трябва да бъдат изградени 7 гигавата нови зелени мощности, предвижда сценарият

ВЕИ производители с визия за енергетиката, която пести 2 млрд. лева годишно

Снимка: Bloomberg LP

Цените на електроенергията за бита и за бизнеса у нас могат да бъдат намалени с включване на достатъчно нови зелени мощности, като така разходите за електроенергия в България ще се свият с близо 2 млрд. лева годишно до 2030 година. Това предвижда "Визия 2030: За по-евтина електроенергия и по-конкурентна икономика", представена от Българската ветроенергийна асоциация (БГВЕА), Българската фотоволтаична асоциация (БФА) и Асоциацията за производство, съхранение и търговия с електроенергия (АПСТЕ).

Според нея в страната на пазарен принцип трябва да бъдат изградени 7 гигавата нови вятърни и соларни мощности. Привличането на частни капитали към тези проекти може да се случи само с актуализация на регулаторната рамка, без необходимост от държавни субсидии или инвестиции на публичен ресурс.

Още по темата

Включването на тези мощности е възможно с добавянето на системи за съхранение на енергия, които да имат балансиращата функция на съществуващите водни централи и ПАВЕЦ "Чаира", посочват трите организации в съобщение до медиите.

Включването на зелените мощности ще намали цената на електроенергията с 25%, или 30 евро на мегаватчас, спрямо очакваната при запазването на сегашната енергийна стратегия на страната.

Очакванията на ВЕИ производителите са, че до 2030 година инвестициите в енергийни проекти ще достигнат 16 млрд. лева. Част от тях могат да бъдат реализирани в Маришкия басейн и така да бъде намерено алтернативно решение за развитието на въглищния регион. Развитието на сектора на възобновяемите източници пък ще доведе до разкриването на повече от 20 хил. работни места.

Чистата електроенергия е ключова за повишаването на конкурентоспособността и е най-изгодната инвестиция, категорични са представителите на бизнеса. Тя гарантира предвидимо ниски цени и повишава енергийната сигурност на страната, коментира Никола Газдов, председател на АПСТЕ. 

България има значителен ветрови и слънчев ресурс и използването му ще намали зависимостта на енергетиката от внос на енергоизточници, добавя Миглена Стоилова, председател на БГВЕА.

Според анализи на Международната агенция за енергетика (МАЕ), изготвени през 2017 година, България има потенциал за 23 гигавата вятърни турбини и соларни панели. В своя 10-годишен план за развитие (до 2030 година) от Електроенергийния системен оператор (ЕСО) очакват нови 2,4 гигавата зелени мощности, като 1,7 гигавата от тях - от фотоволтаични панели. Тази прогноза е на базата на заявените досега инвестиционни намерения.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
0
 
4
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Да бе да.. и един мармот завива шоколада в станиол (старото наименование на фолио)
2
 
5
 
3
преди 1 месец
Аман от лобисти и тарикати.И всичкото това при товари лятос от 2300 мегавата до макс 4000 -4500...как да работят АЕЦ 2150 мегавата и 7000 мегавата перкопанели.Ами ако има много дъжд и язовирите преливат какво правим?
2
 
1
 
2
Pyramid до: Императорът
преди 1 месец
Лошо няма бе, Импи. Особено, ако и Мармотейков е вътре. Тъй де, он йе екЦпертин, знае, как се шмулят обществени ресурси, подковал е вече свое воинство и, ето ги, ТЕ идат.
1
 
4
 
1
преди 1 месец
Какви са тия системи, които ще съхраняват енергията от лятото за цяла зима? Или идеята е да инсталирате 7 гигавата мощности, пък дано произвеждат реално 600-700 мегавата? Щото сега съотношението на вече инсталираните мощности е горе-долу такова...

Още от Енергетика
Автоматичен механизъм ще компенсира скъпата електроенергия