Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Виена ще произвежда ток от отпадъчни води

Пречиствателната станция в австрийската столица ще стане голяма инсталация за биогаз

Виена ще произвежда ток от отпадъчни води

Снимка: Ройтерс

Виенската централна пречиствателна станция за отпадъчни води "Симеринг" ще стане голяма инсталация за биогаз, която ще произвежда електричество, съобщи Бюрото за международни връзки на община Виена.

В централната пречиствателна станция на Виена всяка секунда се вливат 6400 литра отпадъчни води.

Съоръжението е построено през 1980 г. в най-ниската точка на града. По естествения наклон канализационните води почти автоматично се стичат до района Симеринг и само водите от районите, разположени южно от Дунава, трябва да се прекарват под реката. 

Още по темата

В пречиствателната станция, която заедно с тези в Лондон и Париж е сред трите най-големи в Европа, работят около 170 души. Тя действа денонощно и потребява много електроенергия – 1% от целия ток на Виена. На ден в нея влизат около 15 тона отпадъци. Досега експлоатацията на инсталацията струва на града 80-84 млн. евро годишно.

През 2012 г. общинският съвет на Виена дава зелена светлина на съвместния проект на виенския Технически университет и пречиствателната инсталация "Симеринг" на стойност 248 млн. евро, който ще превърне станцията в огромна електроцентрала за производство на биогаз, съобщи БТА.

По този начин ще се постигне двоен ефект - няма да се плаща за електроенергия, утайките няма да се отстраняват и обработват, а след 2020 г. и еквивалентните въглеродни емисии ще намалеят с около 40 хил. т годишно.

Основната част на проекта, награден за екология, са шестте биореактора, всеки с диаметър 30 метра. В тези херметически затворени контейнери постъпват утайките от канализационните води, които ще се поддържат в движение от специален механизъм, за да може да се отделят газовете. Строежът на биореакторите ще започне през 2017 година.

Във вече пречистените води на 15-те басейна за охлаждане, всеки с диаметър 30 м, цветът на водата е черен, защото в нея няма никакви частици или замърсявания, които да отразяват светлината. Тази вода отива обратно в Дунава. Изглежда зловещо, но всъщност тя е по-чиста не само от водата в Дунава, но и от тази във водопроводната мрежа.

До 2020 г. цялата пречиствателна инсталация трябва да бъде санирана поетапно. Трудността идва от факта, че нейната експлоатация не може да спре.
 

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Евгения Маринова
Още по темата: Енергетика Виена

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
България разполага с десет години до прехода към нисковъглеродна икономика