Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Високите цени заплашват малките търговци на ток в България

Заради високата цена на тока търговците избягват присъединяването на нови клиенти и част от бизнеса все още е на доставчик от последна инстанция

Високите цени заплашват малките търговци на ток в България

Снимка: Архив Ройтерс

Скъпата електроенергия е заплаха за малките търговци в България, предупреди Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум (БЕМФ) пред БНР. Той поясни, че те изпитват силни затруднения да доставят електроенергия заради високите цени, защото те закупуват и предоставят веднага електроенергията на своите клиенти, а получават заплащане за услугата с месец закъснение.

Така малките търговци страдат от липсата на оборотен капитал, а банките невинаги съдействат за осигуряването на средства, обясни още експертът. Това е обективно затруднение, макар че разглеждаме търговията като сигурна, защитена дейност. Но заради по-високата цена в момента търговците избягват да присъединяват нови клиенти.

Още по темата

От 1 октомври 2020 г. всички корпоративни клиенти са на свободния пазар, включително и малките компании. Имаше преходен период до 1 юли 2021 г., но данните показват, че излизането на свободния пазар се случва "инертно" по думите на Иванов.

Причината е липсата на целенасочена информационна кампания и повечето фирми останаха на сегашните си доставчици, които обаче за тях се превръщат в доставчик от последна инстанция, тоест търговец, който се използва при извънредни ситуации и цената, на която предлагат услугата, е по-висока.

С поскъпването на електроенергията на свободния пазар вече има интерес към търсене на търговци, а оферти може и да няма, обясни Антон Иванов. За много от компаниите в тази ситуация положението е много тежко, защото те не могат да получат по-евтина електроенергия.

Преди месец Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) промени методиката за определяне на цената на доставчиците от крайна инстанция, за да ограничи малко ръста на цената в този сегмент, но той си остава най-скъпият, защото неговата функция не е да доставя дългосрочно електроенергия, припомни още експертът.

Антон Иванов не очаква намаляване на цената на природния газ и електроенергията през зимните месеца, но по думите му едва ли ще има и ръст. Вероятно през пролетните месеци ще има корекция и тя ще е в посока надолу, допълни още той.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
0
 
3
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Малките търговци на ток с големите скъпи джипове...
0
 
4
 
2
Dr. Vatnikov до: Setver
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Аман от търговци, да се преструкурират като производители. Така не само няма да има още една ненужна брънла, а и високата цена ще им дойде дюшеш.
0
 
7
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
И кво точно работят тези малки токови търговци? Нищо, просто още един *** по пътя на тока, който го оскъпява, щото и той трябва да яде.

Още от Енергетика
Икономист: Трябват временни мерки, а не смяна на модела на енергийния пазар