IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВКС потвърди законността на таксата "сградна инсталация"

Съдът не откри противоречие в българското законодателство по казуса

17:48 | 29.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Върховният касационен съд (ВКС) потвърди основателността при събирането на таксата „сградна инсталация“ от топлофикационните дружества. Въпросът се отнася до домакинствата, които не ползват услугите на топлофикация, макар и сградите, в които живеят, да са топлофицирани.

През жилищата им обаче преминават тръбите на топлофикационните дружества и те трябва да заплащат такса за отдадената от тях топлоенергия.

Таксата беше обжалвана от омбудсмана Мая Манолова през пролетта на 2016 година. Тогава тя посочи, че има противоречие в законодателството. От една страна Закона за защита на потребителите постановява, че непоискана стока или услуга не се заплаща, а от друга – Закона за енергетиката предвижда събирането на таксата от всички, живеещи в топлофицирани сгради.

В своето решение, публикувано на 25 май, от ВКС отбелязват противоречивата съдебна практика в случая. От една страна съдилищата приемат, че доставките на топлинна енергия в сгради-етажна собственост е колективна услуга и тогава се прилага Законът за енергетиката.

Други съдебни състави обаче застъпват позицията, че при противоречие в разпоредбите на законите се прилага този, който осигурява в по-висока степен защитата на потребителите, тоест важат текстовете на Закона за защита на потребителите.

За ВКС обаче противоречие в двата закона няма. В сградите-етажна собственост, притежавани от различни собственици, има части, които не могат да бъдат отнесени до нито един от собствениците, да се делят или отчуждават, посочват от съда.

Отделно, при топлофициране на сградите, пикът на което в България е през втората половина на 20 в., не е имало общи правила за защита на потребителите, нито се е изисквало съгласие в писмена форма за прекарването на инсталациите.

Така няма основание за сключване на индивидуални договори за доставка на топлинна енергия на домакинствата, е заключението на съда.

В българското законодателство има промяна в правилата за топлофициране на новите сгради, но то не засяга заварените вече случаи.

Решението на ВКС беше определено от Манолова като „несправедливо спрямо хората“. По време на дискусия в Русе тя коментира, че напише персонални препоръки до министъра на енергетиката Теменужка Петкова и до Народното събрание, с които да поиска промени в енергийния закон.

„Ще препоръчам конкретни промени на депутатите, защото те са хората, които могат да поправят тази несправедливост“, посочи още Манолова, цитирана от своя пресцентър. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още