IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За първи път „Мини Марица Изток“ ще изнася въглища извън комплекса

Въгледобивното предприятие е подписало договор със сръбска компания, според който добитите въглища ще се доставят до електроцентрали в близост до Белград

09:41 | 22.06.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

За пръв път в 70-годишната си история „Мини Марица Изток“ ЕАД ще изнася въглища за централи извън територията на комплекса „Марица-изток“. Компанията е подписала договор на 17 юни 2022 г. със сръбска компания, която ще доставя българските въглища до електроцентрали в близост до Белград, Сърбия, съобщава въгледобивното предприятие на своя сайт. 

Договорът ще влезе в действие от края на април 2023 г., като е предвидена клауза за неговото удължаване. За срока на договора се предвижда да бъдат продадени 1,75 млн. тона лигнитни въглища на цена по-висока от тази, на която купуват централите в комплекса „Марица-изток“.

Въглищата ще се предават на площадката на „Мини Марица-изток“ и дружеството няма ангажимент за транспортирането им до сръбските централи. Гарантирането на плащанията е осигурено чрез неотменяем акредитив, допълват от дружеството.

„Реализацията на български лигнитни въглища извън територията на комплекса „Марица-изток“ досега беше немислима и едва ли някога се е допускало, че е възможен техния износ, особено при създадените през последните години мрачни прогнози за скорошно затваряне на „Мини Марица-изток“ ЕАД. Сключването на договора за износ на български лигнитни въглища няма да се отрази на гарантираните доставки за централите от комплекса "Марица-изток". Този износ е сериозно постижение и добра перспектива“, обясни инж. Илза Чинкова, изпълнителен директор на дружеството.

В началото на годината Министерството на енергетиката подкрепи решението на „Български енергиен холдинг“ ЕАД (БЕХ) за смяната на седалището и адреса на управление на "Мини Марица-изток". На свое заседание на 19 януари БЕХ реши да премести седалището на минното дружество - от Раднево в София, както и да бъде изработен нов устав.

На това решение обаче се противопоставиха и двата синдиката в мините. Целта е да бъдат взети "своевременни правни актове и фактически действия от административен характер", коментираха от БЕХ по случая.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
Hahoto2
преди 1 година
Явно сърбите се плашат, че га доде Навальны газта ще в джопу и работата ще е си бало мамитУ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
Бит кой H
преди 1 година
Азащо от догодина? До тогава войнате ще е приключила, ще си стиснем ръцете с Навални, зелените жаби ще се разквакат отново и всичко ще си продължи по старому. Иначе, добра идея. И вълкът сит и агнето... Сърбите трябва да са поели ангажимент да не допускат изтичане на въглеродни емисии извън границите си /те от квоти не се интересуват/. Да спират въздушните течения и да си дишат "мръсния" въздух. А ние утре може да започнем и ток да купуваме от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Hahoto2
преди 1 година
Тц, тц, тц... Зелев, ква стана тя? Щом купуват вече и нашата кал да я горят. Аспарух разбира се копи-пайства и няма да обясни, че Сърбите небидейки в ЕС не плащат СО2 емисии, заради което дори и скъпият транспорт на въглища от България излиза по-насметка отколкото внос на електроенергия с калкулирани въглеродни такси. Дания, Австрия и Германия същото ще палят допълнително *** тази зима, само да намерят ***. Гърците пускат нова въглищна централа. И всичко това заради неадекватната политика на ЕС, която сама отряза собствения си клон с фосили, облагайки го с такси и осакатявайки финансирането му....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още