IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва изграждането на компресорни станции „Расово“ и „Нова Провадия“

Чрез тях ще се повиши налягането по трасето на инфраструктурата от турско-българска до българо-сръбска граница - „Балкански поток“

15:42 | 03.10.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Започва изграждането на компресорни станции „Расово“ и „Нова Провадия“, съобщават от Министерството на енергетиката.

Във връзка с плана за разширяване на газопреносната инфраструктура на България до границата със Сърбия българската държавна газова компания „Булгартрансгаз“ ЕАД обяви, че започва процедура за изграждане на две компресорни станции – „Расово“ и „Нова Провадия“, през април.

В началото на август „Булгартрансгаз“ ЕАД отвори ценовите оферти за изграждане на двете компресорни станции, като ДЗЗД „Ферощал Балкангаз“ даде най-ниска цена.

След проведената обществена поръчка „Булгартрансгаз“ ЕАД подписа договор с ДЗЗД „Ферощал Балкангаз“ за инвестиционно проектиране, доставка на необходимите материали и оборудване, изграждане и въвеждане в експлоатация на компресорни станции „Расово“ и „Нова Провадия“. 

С изграждането им ще се повиши налягането по трасето на инфраструктурата от турско-българска до българо-сръбска граница - „Балкански поток“. Проектът ще осигури необходимата инфраструктура за реализацията на концепцията за европейски газоразпределителен център „Балкан“ в България.

Разширението на газопреносната инфраструктура на територията на страната ще повиши сигурността на доставките на природен газ от различни източници и ще осигури предпоставки за засилване на конкуренцията на пазара. “Участието на международни компании гарантира реализацията на проекта за разширение на газопреноната инфраструктура да се реализира в заложените срокове”, заяви изпълнителният директор на “Булгартрансгаз” ЕАД Владимир Малинов

“С днешното подписване се доближаваме до изпълнението на актуализираната Енергийна стратегия на Република България”, подчерта енергийният министър Теменужка Петкова. По думите й правителството стои твърдо зад проектите за изграждане на необходимата инфраструктура и газова борса, които ще осигурят диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ в региона. 

Общата стойност на договора е 350,8 млн. лева без ДДС.

ДЗЗД „Ферощал Балкангаз“ е обединение от две български и една чужда компания, като негови членове са: Ферощал Индустрианлаген ГмбХ – Германия, „Главболгарстрой“ АД и „Главболгарстрой Интернешънал“ АД.

Декларирани от обединението подизпълнители са: „Солар Търбайнс Юръп" С.А. - Белгия, „Турбо Машина България" ЕООД и Химкомплект Инженеринг" АД.

Компресорна станция „Нова Провадия“ ще бъде разположена в района на с. Ветрино, община Ветрино, област Варна и ще се оборудва с четири газотурбокомпресорни агрегата с мощност от по 10 MW всеки.

Компресорна станция „Расово“ ще се намира в землището на с. Расово, община Медковец, област Монтана и ще се оборудва с три газотурбокомпресорни агрегата с мощност от по 12 MW всеки.

Предвидените компресорни агрегати и за двете станции са най-ново поколение, производство на американската компания Solar Turbines, която е лидер в сектора. Те ще бъдат снабдени с ниско емисионни горивни камери, отговарящи на изискванията на най-високите екологични изисквания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още