IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва ли икономическият преход на Стара Загора?

Регионът е силно зависим от добива на лигнитни въглища

21:44 | 27.07.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Разговорът за икономическия преход за региона на Стара Загора вече е започнал. Ако преди години темата е била по-скоро табу, то в момента може да се забележи започването на активна и най-вече конструктивна дискусия за бъдещето на региона. Този процес на промяна няма как да стане от днес за утре, той ще отнеме най-малко 10 години, но ако приемем, че “в началото бе словото”, то със сигурност можем да кажем, че началото е дадено. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria д-р Румяна Грозева, изп. директор на Агенцията за регионално икономическо развитие на Стара Загора.

Преходът, за който става дума в разговора, е от икономика, която е силно зависима от добива на лигнитни въглища, към една нова икономика, която е с нулеви нетни емисии.

Румяна Грозева подчерта, че Стара Загора не е единствен регион с подобен проблем на територията на Европейския съюз. Всъщност, те са общо 40, като Полша, в чиято икономика въглищният добив също е основен фактор, е в сходна ситуация. Причината тази тема да е табу, е че основният работодател в района на Стара Загора са именно предприятията, които се занимават с добива на въглища, към които е и държавната ТЕЦ "Марица-Изток", добави тя.

Приблизително 60 хил. души са заетите с добива и преработката на въглища, като 12 хил. от тях са пряко обвързани в самия добив в минните находища около Стара Загора. Bloomberg TV Bulgaria припомня, че преди 2 години имаше хипотези, според които при затварянето на комплекса "Марица-Изток", брутният вътрешен продукт на страна ще спадне с 10%. Тогава генералният секретар на Европейската асоциацията за въглища и лигнити - Брайън Рикетс, присъства на конференция в Стара Загора, която беше посветена на пакета за чиста енергия. Грозева смята, че процесът е важен за диверсифицирането на икономиката на региона, като чрез него тя ще стане по-гъвкава и по-устойчива на трусове. По този начин Стара Загора няма да бъде подчинена само на един икономически отрасъл, а ще могат да бъдат вкарани различни видове производства с висока добавена стойност. 

“Нека си го кажем директно, Стара Загора беше един от най-облагодетелстваните райони в страната, веднага след столицата. Висока заплата и добри общи доходи. Това доведе до успиване на първенците, защото, когато си първи, нямаш стимул да търсиш нещо, което да те дърпа напред”, обясни тя.

Въпреки това Румяна Грозева смята, че регион Стара Загора може бързо да преодолее изоставането в иновациите и тенденциите с една ясна стратегия и визия за преход. Тя сподели в ефира на “В развитие”, че местната власт в региона има своите притеснения относно благосъстоянието на гражданите, голяма част от които работят в сферата на въглищния добив.

Грозева спомена и за среща на кметовете на Стара Загора, Раднево и Гълъбово, които са трите най-засегнати от прехода общини, с предишния кабинет, за да се дискутират евентуални възможности и начини, чрез които гражданите ще могат да бъдат компенсирани. Този разговор е изключително належащ, особено за приемането на Плана за възстановяване и устойчивост, в който има клауза, че всеки проект в него трябва да не носи щети на околната среда. Освен това, друго условие е поставянето на дата, до която България ще спре да използва услугите на топлоцентралите. В момента се разработва и териториалният план за справедлив преход на Стара Загора. Всичко това означава, че и на ниво местна власт говоренето по темата е започнало, категорична бе тя.

Целия разговор вижте във видео материала на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
doba
преди 2 години
'Всичко това означава, че и на ниво местна власт говоренето по темата е започнало, категорична бе тя.' - много добре казано.И откъде БГ ще вземе 3Г заместващи мощности?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още