Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Защо въглищните централи не искат да участват на енергийния пазар?

В България има увеличаване на производството от възобновяеми енергийни източници, твърди Николай Кискинов

Защо въглищните централи не искат да участват на енергийния пазар?

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Озадачаващо е, че при толкова високи цени от 140 лв. за мегаватчас някои въглищни централи, които традиционно биват призовавани да участват на енергийния пазар, като ТЕЦ "Марица Изток 2", продължават да не го правят. Именно чрез това участие и при тези цени те биха могли да компенсират променливите си разходи и да излязат на някаква печалба от подобна активност. Това заяви в ефир на Bloomberg TV Bulgaria Николай Кискинов, управляващ съдружник във „Владимиров Кискинов".

„Една от основните теми в последните дни е енергетика. Напоследък на пазара наблюдаваме, че цените са в горните стойности на очакванията, а пазарните участници ги определят като сравнително високи", коментира гостът. 

Още по темата

„Наблюдаваме цени около 146 до 150 лв., а на 19 април сме имали цена за "пикова енергия" от 174 лв. - това са доста високи ценови равнища, особено за април", добави той.

„Някои пазарни участници споделят, че толкова високи цени за април не е имало досега. Април е особен с това, че температурите в нормалните години са неутрални, извеждат се в ремонт доста мощности, но пък възобновяемите източници, особено фотоволтаиците имат сериозно производство. Докато този април е студен и мрачен, което до известна степен натиска цените надолу", коментира Кискинов.

„Ако не беше толкова добре хидрологията в региона, щяхме да виждаме цени от около 180 до 200 лв.“, добави експертът.

В България има увеличаване на производството от възобновяеми енергийни източници – вятър и слънце, стана ясно още от разговора.

„В момента ставаме свидетели на най-студения април от 20 години насам. Това вдига потреблението и съответно търсенето. Другият фактор, който вдига цените, са емисиите на парникови газове, които се задържаха над 40 евро", обясни гостът.

Целия разговор вижте във видео материала на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

0
 
1
 
7
преди 1 месец
http://***.eso.bg/?did=322.3G мощност на въглища в момента.
1
 
1
 
6
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Неврони не са нужни на никого вече. Постарай се да натрупаш мускулна маса.
1
 
1
 
5
Стоян Петров до: national power
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Студената зима е един или два месеца. Реално заради нея съществуват поне два от трите лигнитни ТЕЦ-а. Разбираш ли защо в някои страни е забранено отоплението на електричество? В България може да се изгради компенсираща газова централа, вместо да се ограничава законово или чрез цената на тока потреблението му за отопление.
1
 
1
 
4
penman до: Един Българин
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Май повече от един неврон нямаш в черепната си кутия.
3
 
2
 
3
Един Българин до: zelka007
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Марица Изток 2 е държавна, все още формално управлява тулупа, а той има още чекмеждета за пълнене...на Ковачки не му трябва конкуренция от държавата, на тулупа му трябват гласове и пари... ти на мене - аз на тебе (стара герберска поговорка...)

Още от Енергетика
Търсят се алтернативни решения за производствата на американските централи