Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Зелените централи у нас отстъпват позиции от началото на годината

Забавя се ръстът на прозиводството на водните централи, показват данните на ЕСО за първите четири месеца на годината

Зелените централи у нас отстъпват позиции от началото на годината

Снимка: Bloomberg LP

Отстъпление на централите, използващи възобновяеми енергийни източници, в първите месеци на годината отчита Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Към края на април делът на вятърните, соларните и централите на биомаса намалява както в преносната, така и в разпределителната мрежа.

За сметка на това обаче водните централи продължават да записват ръстове, макар и темпът да се забавя. В периода януари - април 2021 година те са произвели общо 2,2 тераватчаса електроенергия. Това е ръст от 102% спрямо същия период на миналата година.

Още по темата
През първото тримесечие на годината произведената от водните централи електроенергия отбеляза ръст от 150% на годишна база.

Данните на ЕСО показват известно възстановяване на електроенергийния сектор след спада на производството и потреблението, регистрирано през пандемичната 2020 година. През първите четири месеца на тази година производството на електроенергия в страната се повишава с почти 9,7% до 16,3 тераватчаса.

Основен принос за този ръст имат базовите централи. През анализирания период те са произвели 12,8 тераватчаса електроенергия.

Потреблението се повишава с 2,8% до 14,3 тераватчаса.

Статистиката отчита още активизиране на обмена на електроенергия в региона. Салдото между износа и вноса е положително и се повишава със 116% до 1,9 тераватчаса.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
"Булгаргаз": Без IGB не можем да внасяме пълния обем газ от Азербайджан