Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Зърнопроизводители са в протестна готовност заради наредба за горивата

Стопаните твърдят, че ще бъдат натоварени с непосилни и неразумни разходи

Зърнопроизводители са в протестна готовност заради наредба за горивата

Снимка: БТА

На закрито заседание депутатите от Комисията за борба със сивата икономика и контрабандата ще обсъждат проект на наредба към Закона за горивата. Тя предвижда включване на земеделците, които ползват горива, в специален регистър, съобщи БНТ.

Земеделците обаче имат възражения срещу проекта и включването им в регистър на лицата, осъществяващи икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, заяви пред БНР Цветан Берберов от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Освен регистъра наредбата според фермерите ги третира като търговци, а не като крайни потребители. Заради това те обявиха, че са в протестна готовност.

„В самото заглавие на закона изкристализира неговият лобизъм. Противоречията започнаха в комисията, на второ четене, през април. Нас ни припознаваха като ведомствени бензиностанции, които ние не сме. Декларирали сме съдовете за съхранение на горивата, които използваме в селското стопанство. 

Още по темата

Използваме, наистина, немалко горива, но бяхме спрягани като икономическа дейност, от която излизат и влизат нелегални количества, които се предлагат на българския пазар. Това, честно казано, ни втрещи, защото г-н Емил Димитров каза, че в хазната могат да влязат 1,5 млрд. лв. Апропо, цялото земеделие не разполага с такива горива в цялата си дейност“, каза Цветан Берберов.

По думите му наредбата вменява задължения на общинските служби по земеделие, а в писането ѝ не е участвало агроминистерството.

Берберов обясни, че първоначалният вариант предвижда фермерите да осигурят задължително квалифицирани лица с електронен подпис, които да вписват всяко зареждане в сървър на Министерство на икономиката.

„Това е почти невъзможно, защото се намираме в отдалечени точки, в които няма интернет, а дори токовете са непостоянни, от което гърмят сървъри, компютри“, допълни той.

Строителството на един обект за горива от първа категория е „не по-малко от 100-150 хил. лева за всеки един земеделски производител. Това е непосилен и неразумен разход за нас“, посочи Берберов.

Според него сега съществуващите норми за отчет на горивото са работещи и достатъчни.

Берберов допусна, че промените целят ограничаване на играчите на пазара, защото много малки доставчици на горива няма да могат да отговорят на новите условия.

„Ние сме в протестна готовност от април. В петък имахме Управителен съвет на Тракийския съюз, на който съм председател. Колегите бяха на мнение да излизаме веднага да протестираме“, каза още Цветан Берберов.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
2
 
2
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
еее, Бенчо ще пълни ройса на по дебело :):):) се, стига че изнагляхте вече !!!
2
 
1
 
1
преди 6 месеца
Тези няма да спрат да плачат и да изнудват Б Б Вече четвърта година земеделците произвеждат над 5 милиона тона пшеница и над 11 милиона общо зърнени храни Получават над 1.7 милиарда лв преки субсиди Получават още над милиард средства по програмата за селските райони и отстъпки от горивата Плащат мижави ренти за земята която е
най ценното средство за производство Земята а не техните трактори комбайни горива и торове Изнасяме над 2 милиона тона зърнени култури и фуражи Всички знаят че в тези ведомствени бензиностанции
се укрива количества акцизи и Д Д С И когато държавата се опита да въведе някакъв ред започват да плачат и опитват да изнудват правителство и парламент Това не е приемливо

Още от Енергетика
България разполага с десет години до прехода към нисковъглеродна икономика