Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

400 училища и детски градини в София сами ще си произвеждат зелена енергия

София е първата столица в Европа с таксономичен анализ, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова

400 училища и детски градини в София сами ще си произвеждат зелена енергия

Снимка: Зара Русева, БГНЕС

Около 400 сгради на детски градини и училища в София ще станат енергийно независими – сами ще произвеждат зелена енергия за собствено потребление с водородни клетки и ще разполагат със сензори, които ще следят разходите им за ток, вода и газ.

Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на конференцията Digital Sofia.Smart City, организирана от Столична община и Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) с цел насърчаване на дигиталната трансформация на градовете.

Проектът за енергийно независими общински училища и детски градини е първият, който Столична община е разработила по европейската таксономия с Европейската инвестиционна банка. Той би спестил около 14 хил. тона въглеродни емисии годишно на сграда.

„Отделно от това подготвяме общински училища и детски градини, които да обновим енергийно по Плана за възстановяване. Надяваме се да видим скоро насоките за кандидатстване, защото Столична община и районните администрации имат готовност да подобрят енергийната ефективност на сградите“, каза Фандъкова.

София е първата столица в Европа с таксономичен анализ, съобщи столичният кмет и добави, че така всеки проект, който общината ще реализира, ще бъде в унисон със Зелената сделка на ЕС и ще се финансира срещу доказани резултати.

За тази цел са разработени шест мащабни проекта, сред които е и проект за зелена електрическа жп линия от гара Яна до ТЕЦ „София“ за транспорт на RDF-гориво. „Тази тема е изключително важна за града ни, тъй като засяга екологията и бъдещето на управлението на отпадъците. Тя би спестила над 8000 автомобилни курса на година“, изтъкна Фандъкова.

Тя посочи, че ефективното използване на енергийните ресурси е най-важната тема, по която Столична община работи в момента. „Започнахме внедряването на ВЕИ технологии в отоплението в общински детски градини. С тях намаляваме чувствително консумацията на енергия. Сега разработваме пилотен проект за използване на водород, който ще бъде тестван в едно от депата на Метрополитен“, каза Фандъкова.

Тя се спря и на някои от вече въведените електронни услуги на общината за гражданите като онлайн билетите за градския транспорт, които са се превърнали в най-търсения начин за пътуване. Близо 70% от всички билети на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) са били продадени електронно. За първите три месеца на годината през мобилното приложение Mpass са били закупени 1,3 млн. еднократни билета и над 400 хил. дневни карти, а над 51 хил. потребители използват уеб платформата на ЦГМ.

Столична община вече има и услуга при платеното паркиране, като около 10 хил. души са се възползвали от онлайн приложението, каза Фандъкова.

„Електронните услуги са ключът към по-бързото обслужване на гражданите и бизнеса и начин за ограничаване на корупционните практики“, изтъкна тя.

Фандъкова припомни, че първите е-услуги на Столична община бяха свързани с плащането на данъците онлайн, като през 2021 г. над 60% от софиянци вече използват тези услуги. София стана и първата община, която въведе електронно заявление за разрешение за строеж и други градоустройствени услуги.

„Общо 17 са електронните услуги за разрешаването на устройствени процедури и одобряване на подробни устройствени планове, с което скъсяваме сроковете и гарантираме повече публичност“, изтъкна Фандъкова.

Тя посочи, че част от политиката на Столична община е да подкрепя стартиращи компании. Чрез общинската Агенция за инвестиции са разработени инструменти и мерки за насърчаване на бизнеса като  програмата „Акселератор стартъп София“, с която иновативни, стартиращи и социални предприемачи получават до 90% от средствата, които са им необходими за иновативните им продукти. Тази година в нея са кандидатствали 24 проекта и този месец ще бъде извършено класирането на Столичния общински съвет.

„Тази помощ не е голяма, но тя е първата и най-важно помощ, когато компаниите нямат история и собствено възможност да кандидатстват за по-голямо финансиране“, посочи Фандъкова.

80% от технологичните компании в страната работят в София и според столичния кмет това е едно от най-големите предимства в развитието на града, защото създава различен бизнес климат, привлича нови инвестиции и осигурява икономически растеж дори в години на криза като последните две.

„В последните години Столична община е активен партньор на иновативните компании, които тестват свои продукти в реална среда или създават нови продукти, които улесняват градския живот“, каза Фандъкова.

По статията работиха: автор Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

0
 
3
 
9
преди 2 месеца
Замислили са нова схема да краднат гербавите.
0
 
1
 
8
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Само мога да предположа какви пари ще се "УСВОЯТ" за безсмислени измишльотини по този проект. Инсталацията вероятно ще струва колкото самата детска градина. Накрая ефективността ще бъде незначителна и пак ще се захранват като преди.
0
 
0
 
7
khao до: Един Българин
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
нали 2:1 с кислорода, както и аз бях казал. :):) ако не е експозивен, можеше ли да се ползва за гориво, бензина как е от към експозивност, ами метана, ами бутана? и нали не си представяш цистерни с тонове водород върху детската градина... Но с прав че най вероятно ще е пропито от гербаджийски кражби ... поне в това иги бива!
1
 
0
 
6
преди 2 месеца
Мхм, първо хлапетата ще копат биткойни в пясъчниците налято. Назима ще се горят в печките :)
0
 
2
 
5
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Линията от гара Яна ще кара *** в центъра на града за да се горят с цел да стане "по-екологичен" града. "Чудесна" идея за 4 милиарда лева, отделно от панели и водород колко ще откраднете ще разберем като сменим кмета 2023та.

Още от Енергетика
Германия може да превърне енергийната криза във възможност