Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

"Газпром" ще намалява въглеродния отпечатък с ядрена енергия?

Смяната на енергоизточника може да изисква и промяна в компресорните станции, смятат анализатори

"Газпром" ще намалява въглеродния отпечатък с ядрена енергия?

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

"Росатом" и "Газпром" обсъждат изграждането на ядрена централа, която да обслужва нуждите от електроенергия на газовата компания за транспортирането на природния газ. По този начин ще бъде намален въглеродния отпечатък на "Газпром", съобщава източник от ядрения холдинг пред руското издание "Комерсант".

Ядрената мощност ще бъде изградена в Западен Сибир, допълва още изданието.

Още по темата

С тази централа "Газпром" ще се подготви за затягането на правилата в ЕС и готвения данък върху въглеродните емисии по продукти от трети страни, който ще бъде въведен през 2026 година. Най-вероятно ядрените мощности ще бъдат използвани за реализацията на доставките по "Северен поток".

В момента компресорните станции на "Газпром" се захранват с електроенергия от природен газ. По този начин системата за транспортиране на газа е автономна от външни източници на електроенергия. Смяната на газа с ядрена енергия обаче ще намали съществено източника на въглеродни емисии - с 99%, според изчисленията на "ВТБ Капитал".

Засега въглеродният данък на ЕС е все още в процес на разработка и се уточнява дали газът ще бъде включен в него.

Разговорите за новата ядрена централа са започнали още през ноември 2021 година по време на заседание на президиума на научно-техническия съвет на "Росатом". На този етап нито една от двете компании не коментира информацията.

Към момента не е ясно дали планираната ядрена централа в Западен Сибир ще бъде изцяло за нуждите на "Газпром", нито капацитетът на блоковете. Компанията обаче ще има нужда от резервен енергоизточник и вероятно това ще останат газовите турбини.

Като цяло електроенергийната система на Сибир е в излишък - инсталираните мощности са почти 42 гигавата, а при пиковите моменти на потреблението през 2020 година товарът на мрежата достигна до около 28,5 гигавата.

В момента цялата газопреносна мрежа на "Газпром" използва мощности с капацитет около 40 гигавата за доставки на природен газ в страната и чужбина. Анализатори коментират, че промяната на енергоизточника ще доведе и до промяна в компресорните станции - газовите турбини са с по-голяма мощност и много по-гъвкави.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
1
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
газпром, росатом, роснефт......са само едни празни руски приказки. Дейсвителността е друга и ето я от днес : " МОСКВА, 7 фев - РИА Новости. Четверо детей и один взрослый погибли в результате отравления угарным газом в жилом доме в Северском районе Краснодарского края, рассказал РИА Новости представитель экстренных служб."

Още от Енергетика
Пазар за 17,3 млрд. долара: Как Гърция помага на Путин да продава петрол