Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Правителството закри "Държавна петролна компания"

Съществуването на държавното предприятие е необосновано от гледна точка на защитата на държавния интерес и икономическата логика, сочат анализите

Правителството закри "Държавна петролна компания"

Снимка: Getty

Правителството взе решение да закрие Държавното предприятие „Държавна петролна компания". Това става с приетото на днешното заседание Решение за приемане на Закон за изменение и допълнение на Закона за държавните резерви и военновременните запаси, съобщават от пресслужбата на кабинета.

Направените анализи сочат, че съществуването на Държавното предприятие „Държавна петролна компания" (ДП ДПК) е напълно необосновано от гледна точка на защитата на държавния интерес, обществения интерес, икономическата логика и защитата на конкурентния пазар на горивата в България.

Участието на държавна компания на пазара на горива и плановете на ДПК да изгражда и оперира бензиностанции са напълно необосновани от пазарна гледна точка. Реалистична икономическа ефективност също не може да бъде аргументирана поради факта, че навлизането на такъв тип пазар е съпроводено със сериозни пазарни бариери, за преодоляването на които държавната компания няма нито експертиза, нито човешки или финансов капитал, се посочва в съобщението.

В условията на свободен пазар държавата не би могла да достигне необходимата мащабност и капацитет, за да бъде икономически ефективна при силно конкурентния пазар, в който оперират международни корпорации с многогодишен опит на глобално ниво. В този контекст амбициите за създаване на Държавното предприятие „Държавна петролна компания" с цел повлияване на пазара на горива на дребно не са икономически издържани и биха довели единствено до загуба на публични средства.

Миналото лято от "Демократична България" внесоха предложение за промени в Закона за държавните резерви и военновременните запаси, с които поискаха закриването на Държавната петролна компания (ДПК) със същите мотиви, които излага правителството днес.

Създаването на ДПК беше предложено от Министерството на финансите през пролетта на 2020 г. Ръководството беше вписано в Търговския регистър през март 2021 г.

Официално целта на тяхната работа е оптимизация на управлението на задължителните резерви от горива, но тогавашният финансов министър Владислав Горанов беше на мнение, че държавата трябва да има повече контрол върху търговията с горивата и планираше това да стане чрез верига от държавни бензиностанции.

През юли миналата година, когато Кирил Петков беше служебен министър на икономиката, коментира, че би закрил петролната компания, защото не вижда основание тя да съществува. ДПК е част от структурата на Министерството на икономиката, но беше създадена с промяна в законодателството.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
Германия може да превърне енергийната криза във възможност