IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги потвърди готовността на ЕЦБ за нови действия

„Бюджетните правила не трябва да се разводняват при изпълнението им“, заяви президентът на ЕЦБ

22:35 | 14.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
 Драги потвърди готовността на ЕЦБ за нови действия

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги потвърди ангажимента за по-нататъшни действия от страна на централната банка в борбата срещу слабата икономика и твърде ниската инфлация. „Европейската централна банка е готова в рамките на своя мандат да продължава да използва неконвенционални мерки“, заяви Драги в понеделник пред членовете на икономическата комисия на избрания през май парламент на ЕС в Страсбург. Централната банка вече сигнализира неколкократно желанието си да действа в борбата си срещу твърде ниската инфлация, припомня Ройтерс.

По време на първото си изслушване пред комисията за икономически и парични въпроси на новоизбрания Европейски парламент Драги също така призова държавите членки да се съобразят с договорените бюджетни правила, предаде Ройтерс.

„При сегашните обстоятелства един по-висок обменен курс е риск за продължителното икономическо възстановяване", заяви президентът на ЕЦБ в уводните си бележки. Еврото почти не реагира на тези коментари.

Драги предупреди депутатите да не смекчават правилата на Европейския фискален пакт. „Бюджетните правила не трябва да се разводняват при изпълнението им“, каза той. Докато донякъде е възможна гъвкавост, то това не може да се разглежда като възможност за генериране на икономически растеж с натрупване на повече дълг, поясни той.

„Обявеното по-рано предлагане на кредити за търговските банки в еврозоната ще се случи „при много атрактивни условия", обеща още Драги, без да навлиза в подробности за детайлите по отношение на целенасочените дългосрочни операции по рефинансиране  (TLTRO). В допълнение ЕЦБ е засилила подготовката за възраждането на пазара на обезпечени с активи ценни книжа (ABS).

На последното си заседание в началото на  юни ЕЦБ прие обширен пакет с мерки в борбата срещу прекомерно ниската инфлация. По това време банката намали основния си лихвен процент до рекордно ниското ниво от 0,15%, въведе наказателна лихва за депозити на търговските банки в Европейската централна банка и обяви програма за подкрепа, за да се противопостави на слабото банково кредитиране.  ЕЦБ реши да реализира нова програма по дългосрочни операции за рефинансиране (LTRO) за подпомагане на банковото кредитиране с първоначалeн целeви размер от 400 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:30 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още