IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch пак заплаши да понижи първокласния кредитен рейтинг на Великобритания

Правителството в Лондон няма да изпълни целите за дълга и дефицита, смятат от рейтинговата агенция

11:41 | 06.12.12 г.
 Fitch пак заплаши да понижи първокласния кредитен рейтинг на Великобритания

Рейтинговата агенция Fitch отново заплаши, че може да понижи първокласния кредитен рейтинг на Великобритания, съобщи ВВС.

„Провалът на британското правителство да постигне поставените цели за дълга доведе до отслабване на доверието в рейтинга ААА“, посочват от агенцията, като прогнозират, че през 2015-2016 г. дългът на страната ще достигне 97% от брутния й вътрешен продукт (БВП).

Според експертите дългът на Великобритания няма да започне да намалява преди 2016-2017 г., което е доста по-късно, отколкото финансовият министър Джордж Осбърн прогнозира преди време.

Службата за бюджетна отговорност, независим орган, който прави икономическите прогнози на правителството в Лондон, също обяви наскоро, че Великобритания няма да успее да реализира фискалните си цели, както и че очаква икономиката да се свие с 0,1% през настоящата година.

Занижени са и прогнозите на службата за икономическия растеж през следващите години, посочват от ВВС.

Още през март Fitch предупреди Лондон, че може да се очаква ревизия на кредитния рейтинг на страната заради икономическото й състояние. Moody's също предупреди, че кредитният рейтинг на Великобритания може да бъде намален в бъдеще.

Осборн беше принуден преди дни да признае, че Великобритания действително няма да постигне заложените цели за дълга и дефицита. „Обществото знае, че чудодейни лекарства не съществуват и е необходима само здрава работа, за да се справим“, коментира Осбърн, цитиран от FT.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още