IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли бягство към качествени акции на фондовите пазари в Европа?

Инвеститорите искат да увеличат експозициите си към акциите на тези компании, които са най-чувствителни към върховете и спадовете в икономиката

13:27 | 15.10.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След злочестото трето тримесечие инвеститорите, които се подготвят за последните три месеца на годината, твърдят, че фондовите пазари в Европа се намират във фаза с чести смени, благоприятстваща цикличните акции, след като цените на суровините и доверието около Китай започнаха да се покачват, пише CNBC.

През миналата седмица европейските акции изпратиха най-добрата си седмица от януари, водени от добивните компании и тези с експозиции към суровини, след като за кратко в петък петролът поскъпна с най-много за последните 6 години.

Инвеститорите сега искат да увеличат експозициите си към циклични акции, т.е. към компании, които са най-чувствителни към върховете и спадовете в икономиката. Измежду тях са банките и фирмите с експозиции към суровини.

„Ако смятаме, че през 2016 г. икономиката ще е в по-добра форма, то тези акции ще поскъпнат. Цикличните акции са в момент, в който можем да станем свидетели на ръстове“, коментира ръководителят на търговията с акции в Европа в UBS Ник Нелсън.

Европейските банки се реформират по-бавно в сравнение с американските си конкуренти, но са атрактивни както по отношение на ръста на печалбите, така и от гледна точка на оценките.

Вглеждайки се в оценките на акциите в Европа, данните на Barclays сочат, че европейските инвеститори плащат значителна премия от 35% за “качествени акции“. Това е в унисон с някои от най-лошите нива, отчетени по време на дълговата криза, и над най-високата премия, регистрирана по време на глобалната финансова криза.

„Качествените“ акции като тези на потребителските компании, на тези от здравеопазването и на тютюнопроизводителите са по-уязвими при спадове в икономиката. Имайки предвид рязката турбуленция на глобалните финансови пазари през лятото, инвеститорите се насочиха към книжа на компании, предлагащи защита, което доведе до ръст в цените.

Но от края на миналия месец качествените фирми се представят по-зле от своите циклични конкуренти, а подходът „първо безопасността“ вече не стои добре на фона на възстановяването на печалбите и икономиките в Европа, смята пазарният стратег в Barclays Иън Скот.

„Пазарът е във фаза на пълна ротация – производителите на суровини водят, като петролният сектор бие пазара с 10,5% от 29 септември, след като цените на петрола скочиха с близо 10%“, твърди той.

„В другия край на спектъра европейският сектор на здравеопазването губи 5,5%, телекомите – 4,5%, а потребителските компании – 1,2%. Смятаме, че процикличната ротация има още накъде да върви“, казва Скот.

От тази гледна точка Barclays добавя компанията за добив на суровини и товари A.P. Moller Maersk, а премахва нискобюджетната авиокомпания Ryanair от портфейла си с компании от Европа, които препоръчва.

Освен това банката променя оценката си за акциите на компаниите в сектора на здравеопазването и компаниите от потребителския сегмент на „много подценени“, а на цикличните и значими сектори – на „надценени“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
dakl
преди 8 години
Днес да разчиташ на печалба от акции на европейските страни или от САЩ е все едно на 8 септември 44 година да си купиш фабрика!Там борсовите индекси отдава са пробили всички исторически рекорда!2!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още