Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Към 2030 г. 30% от световните инвестиции ще бъдат съсредоточени в Китай

Източна Европа и Централна Азия са заплашени от сериозни демографски предизвикателства, сочи доклад на Световната банка

Водещата роля в областта на инвестициите и спестяванията в световен мащаб се прехвърля от развитите държави към страните с преходна и бързо развиваща се икономика, включително Китай, Индия и Русия, се посочва в доклад на Световната банка, озаглавен „Хоризонти на световното развитие“ и цитиран от ИТАР-ТАСС.

Според авторите на документа към 2030 г. половината от световните капитали на обща стойност 158 трлн. долара ще се намират в развиващите се страни, докато в момента този дял се оценява на по-малко от една трета. Само при инвестиционните потоци делът на развиващите се страни ще нарасне тройно – от около една пета през 2000 г. до три пети през 2030 г., сочат данните на финансовата институция.

Още по темата
В доклада са разгледани два сценария, различаващи се по темпото на сближаване на развитите и развиващите се страни по показатели като нивото на доходи на човек от населението и скоростта на структурните преобразования.

Дори при умерено темпо на конвергенция към 2030 г. 30% от световните инвестиции ще бъдат съсредоточени в Китай, а други 13% - в Русия и Бразилия. Делът на САЩ ще достигне 11%, а на Индия – 7%.

В абсолютни стойности обемът на инвестициите в развиващите се държави ще достигне 15 трлн. долара при 10 трлн. долара в развитите страни.

Според документа Китай и Индия също ще се превърнат в големи световни инвеститори. През 2030 г. от тях ще излизат общо 38% от всички капиталовложения в световен мащаб и почти половината от инвестициите в промишлеността.

Прогнозите на СБ сочат, че през следващото десетилетие Китай трябва да изпревари САЩ и по ниво на спестяванията.

Същевременно авторите на доклада предупреждават, че Източна Европа и Централна Азия са заплашени от сериозни демографски предизвикателства. Към 2030 г. вероятно те ще се превърнат в единствени сред развиващите се региони, където населението няма да се увеличава. Застаряването също ще забавя темпото на икономическото развитие и може да се отрази неблагоприятно върху скоростта на увеличаване на спестяванията.

Експертите на СБ очакват в обозримо бъдеще населението да се увеличава най-бързо в частта на африканския континент, разположена южно от пустинята Сахара, в Южна Азия и азиатско-тихоокеанския регион като цяло.

По статията работиха: Венцислав Дяков, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
1
 
1
преди 7 години
Аз песимист за развитието на Китай. Рано или късно страната ще се дестабилизира. Индия пък е много мудна и корупцията е голяма,а разликите между елита и простолюдието космически. Ами ако настъпи глад, къде отиват прогнозите. Тези страни се нуждаят от пазари и не развиват достатъчно вътрешното потребление поради "излишъка" от човешки ресурси и следователно зависят от потреблението в останалия свят и развития Запад, който обаче няма големи перспективи за растеж. За тези 17 години могат да се случат поне две кризи. Процесът на изравняване наистина тече, но винаги може да прекъсне или да се забави драстично поради икономически и политически проблеми. Предвидиха ли тези спецове кризата от 2008?

Още от Европа
Европейските борси изпратиха смесена сесия