Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Ryanair планира да съкрати 3000 служители

Компанията за първи път ще отчете загуба за обичайно най-натовареното си тримесечие

 Ryanair планира да съкрати 3000 служители

Снимка: Aidan Crawley/Bloomberg

Ryanair планира да съкрати 3000 служители и води преговори с Boeing за отлагане на доставките на самолети, тъй като не очаква европейският въздушен трафик да се възстанови напълно от кризата с коронавируса до 2022 г., обяви ирландският превозвач, цитиран от Ройтерс.

Преди две седмици най-голямата нискотарифна авиокомпания в Европа заяви, че може да генерира по-слаба печалба през 2021 г., но няма планове да отлага поръчките на самолети.

Но сега Ryanair разкри, че ще отложи завръщането към нормалната си дейност, като това ще се случи не през юни, а през юли. Тя ще лети само с 50% от планирания си капацитет в продължение на три месеца до края на септември. Това обичайно е сезонът, в който тя работи с най-голяма натовареност.

Още по темата

Авиокомпанията посочи, че преразглежда плановете си за растеж и поръчките на самолети, като води преговори с Boeing, за да отложи броя на доставките през следващите 24 месеца.

„Сега Ryanair очаква възстановяването на търсенето и цените (до нивата от 2019 г.) да отнеме поне две години, най-рано до лятото на 2022 г.“, коментира главният изпълнителен директор Майкъл О‘Лиъри в информация до инвеститорите.

Той твърди, че авиокомпанията ще започне консултации за затварянето на бази и съкращаването на до 3000 работни места, предимно пилоти и кабинен екипаж.

Rynair заяви, че очаква загуба в размер на 100 млн. евро за трите месеца до края на юни. По думите на О‘Лиъри това е първият път, в който авиокомпанията ще е на загуба за това тримесечие.

Изпълнителният директор разкри още, че планира да оспори в европейски съдилища това, което той определя като над 30 млрд. евро държавна помощ за десетки конкуренти.

О‘Лиъри твърди, че Ryanair ще бъде „принудена да се конкурира с авиокомпании, които са получили 30 млрд. евро допинг, който им позволява да поддържат продажби на по-ниски цени в продължение на месеци след отминаването на кризата с Covid-19”.

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
ЕК: Да не се отпуска държавна помощ на дружества, свързани с данъчни убежища