IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 български компании намират място в топ 100 на Югоизточна Европа

Най-предно класираната българска компания е "Лукойл Нефтохим Бургас", която заема петото място

18:55 | 10.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

10 български компании попадат в топ 100 на най-големите фирми по приходи в Югоизточна Европа, изготвен от See News.

В класацията са включени фирми от Албания, Босна и Херцеговина, България, Косово, Македония, Молдова, Словения, Сърбия, Румъния, Черна гора и Хърватия.

Най-предно класираната българска компания е „Лукойл Нефтохим Бургас“, която е поставена на пето място, като запазва позицията си от миналата година. Веднага след нея на шесто място се нарежда медодобивният завод „Аурубис България“, който се изкачва с шест позиции спрямо миналата година. Тя е най-големият износител в страната и съставлява 9% от общия износ. „Националната електрическа компания“ заема 17-о място, като губи три позиции спрямо миналата година.

Останалите български компании, които попадат в топ сто, са „Лукойл България“, „Кауфланд България“, ЧЕЗ, "Булгаргаз", търговецът на едро с горива „Сакса“, който за първи път намира място в класацията, “Експрес логистика и дистрибуция“ и русенският производител на биогориво „Астра биоплант“. Класация Класация

Румъния е най-големият пазар в региона с 51 компании в топ сто, включително лидерът Dacia, който оглавява класацията за четвърта поредна година. Следват Словения с 13 представители, Сърбия с 12, Хърватия с 11, България с 10, Босна и Херцеговина с 2 и Македония с 1.

Общите приходи на компаниите в топ сто са достигнали 113,9 млрд. евро, което е ръст с 12,5% спрямо 2016 г. и е най-високото ниво в историята на класацията. Общата печалба на компаниите е отбелязала още по-голям скок от 22% до 4,9 млрд. евро. Прагът за влизане в класацията също се е увеличил на 515,5 млн. евро спрямо 464,7 млн. евро през 2016 г.

Ръстовете се дължат най-вече на възстановяването на петролния и газовия сектор и на силното представяне на металните компании след повишаването на цените на горивата в световен план.

Петролните и газовите компании доминират в топ 10 с шест представители и съставляват около една четвърт от включените в топ сто фирми, а комбинираните им приходи достигат почти една трета от общите, или 36,5 млрд. евро. Комбинираната им печалба почти се е удвоила и е достигнала 2,2 млрд. евро.

Добре представен е и секторът на търговията на дребно с 24 компании в класацията, колкото има петролният и газовият сектор. Търговията на дребно обаче е единствената индустрия, която отчита комбинирана загуба от 8,3 млн. евро главно заради срива на хърватския гигант Agrokor.

Електропроизводството е представено с 14 компании в топ 100, а автомобилният сектор има 11 представители. Металургията е представена с пет компании, а фармацевтичното производство и земеделието имат по три.
Един от големите отсъстващи от класацията е IT индустрията, въпреки че е основен двигател за много икономики в региона и създава хиляди работни места. Класация Класация

Освен че инвестират в разширяване на капацитета си, много компании признават значението на инвестициите в кръгови бизнес модели, както и в научно-развойната дейност. За да се справят с недостига на квалифицирана работна ръка, компаниите инвестират също в програми за обучение и дуално образование.

Вижте повече по темата в разговора с Невена Кръстева, главен редактор на SeeNews, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още