IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 хил. души от Frontex ще следят външните граници на ЕС през 2027 г.

Корпусът ще включва и резерв за бързо реагиране

11:38 | 18.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейска агенция за гранична и брегова охрана (Frontex) ще разполага към 2021 г. с оперативен персонал от 5 хил. души, а към 2027 г. ще има постоянен корпус от 10 хил. души, реши Европейският парламент (ЕП) в сряда.

Целта е служителите да подкрепят страните от Европейския съюз (ЕС) при гранични проверки, при връщането на неправомерно пребиваващи лица и при борба с трансгранични престъпления. 

Корпусът ще включва и резерв за бързо реагиране при извънредни ситуации, съобщи пресцентърът на ЕП.

Постоянният корпус ще включва гранични и крайбрежни патрули, наети от Агенцията, както и командирован персонал на задължителна основа от страните на ЕС.

Модернизираната агенция ще подкрепя процедурите за връщане в държавите членки. Новите правила ще засилят сътрудничеството с Европейската служба за подкрепа в областта на убежището.

Сътрудничеството със страни извън ЕС ще бъде подсилено с нови споразумения, отвъд настоящото ограничение до съседни на ЕС държави. За зачитането на основните права и защитата на личните данни ще има серия от предпазни мерки, както и значителен брой наблюдатели.

„Нашият ръководен принцип е да бъдем справедливи към нуждаещите се от закрила, твърди с тези, които не отговарят на условията и груби към онези, които искат да се възползват от най-уязвимите на тази планета. Гражданите го поискаха и ние изпълнихме искането им - за рекордно кратко време“, каза докладчикът Роберта Мецола (ЕНП, Малта).

Промените бяха приети с 403 гласа „за“, срещу 162 гласа „против“ и 44 „въздържал се“. Текстът сега трябва да бъде официално одобрен от Съвета, преди да влезе в сила.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още