IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 млн. служители на непълно работно време в ЕС биха желали да работят повече

В България тези хора са 26 хил. души, по-голямата част от които са жени

18:12 | 19.05.16 г.
10 млн. служители на непълно работно време в ЕС биха желали да работят повече

Сред населението на Европейския съюз (ЕС) на възраст от 15 до 74 години 220 млн. са работещи,  23 млн. са безработни, а 136 млн. са били икономически неактивни през 2015 г.

Около 8 от всеки 10 души, заети в ЕС, са били работници на пълно работно време през миналата година, а 2 от 10 – на непълно, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

Сред тези 44,7 млн. души в ЕС, които работят на непълно работно време, 10 млн. са били с недостатъчна заетост, което означава, че те биха искали да работят повече часове и са могли да го направят. Това отговаля на над една пета (22,4%) от всички заети на непълно работно време и 4,6% от общата заетост в ЕС през миналата година.

Две трети от тези служители на непълно работно време, които биха искали и могли да работят повече, са жени (66%).

Успоредно с икономически активното население (заети и безработни), 11,4 млн. души икономически неактивни хора на възраст 15-74 г. в ЕС са били свързани с трудовия пазар и биха могли да се считат за потенциална допълнителна работна сила, равна на 4,7% от трудовата сила в Евросъюза. Сред тях около 9,3 млн. са били в състояние да работят, но не са търсили работа, каквито са например т. нар. обезкуражени лица, а близо 2,2 млн. са търсили работа, но не са били в състояние да започнат веднага, като например студенти, които търсят работа за след завършване на образованието си.

По-голямата част от тази потенциална допълнителна работна сила са жени (56,7%).

В България служителите на непълно работно време, които биха искали и могли да работят повече, са 26 хил. души. От тях 53% са жени. Жените са 36,7% от всички заети на непълно работно време, което е 0,9% от общата заетост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още