IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10% от нощувките на туристи у нас през 2019 г. са от платформи за краткосрочен наем

Делът на нощувките, реализирани през юли и август от общия брой, достига 50%, като по този показател сме втори в ЕС, сочат данни на ЕК и Евростат

22:58 | 29.06.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Туристическите нощувки, осъществени с помощта на сайтовете за настаняване за краткосрочен престой като Airbnb, Booking, Expedia Group или Tripadvisor, са придобили огромно значение за туристическия сектор в Европейския съюз (ЕС) преди пандемията. Това показват данни на европейската статистическа служба Евростат за 2019 г. – точно преди пандемията да удари Европа и затварянето на границите с цел овладяване разпространението на вируса да блокира туристическия сектор.

Нощувките в резервирани през сайтове за отдаване на имоти за краткосрочен наем достигат почти 10% от общия брой нощувки, реализирани на Стария континент – 53,136 млн. спрямо 554,119 млн. Преобладават нощувките на чуждестранни граждани, сочат още данните. Подобен е делът и в България, т.е. страната ни следва общата тенденция.

Данните се основават на списъци и резервации на тези платформи и са получени по линия на споразумението между Европейската комисия (ЕК) и четирите частни икономически платформи за сътрудничество, посочват от Евростат.

Данните обхващат национално, регионално и градско ниво за броя на резервираните нощувки за 2019 г. Данните за пандемичната 2020 г. ще бъдат обобщени към края на лятото, допълват Евростат.

Платформите за краткосрочно настаняване формират 10% от нощувките в България

Страната ни, макар и да не е сред най-предпочитаните за резервации през платформите за краткосрочен наем, следва тенденциите в ЕС.

Почти 10% от реализираните в България нощувки през 2019 г. са чрез наем на място за настаняване през тези сайтове – общо 365 хил. от 3,945 млн. нощувки в страната. Почти две трети от тях са реализирани от чужденци – 221 хил., спрямо 144 хил., реализирани от българи.

Нощувките на чужденци преобладават като цяло, т.е. туристическият ни сектор е зависим от чуждестранните пазари, което го прави силно уязвим в условията на пандемия. Под една трета (27,7%) е делът на нощувките на българи – 1,092 млн. от общо 3,945 млн., 72,3% са нощувките на чужденци – 2,853 млн.

Една пета от нощувките (20%) в места за настаняване, отдавани през сайтове за краткосрочни наеми, са реализирани в София. За Брюксел например този дял е почти една трета, в Прага достига 70%, а в Берлин и Барселона е съответно 10% и 11%.

Делът на нощувките, реализирани през юли и август – в активния летен сезон, в общия брой нощувки за годината достига 50%. По този показател България е втора в ЕС. Лидер е Хърватия, след нас са Гърция, Словения, Швеция, а последните пет места са за Финландия, Австрия, Чехия, Белгия и Люксембург.

Отдават се предимно жилища с под 10 легла – 96% от всички, с което се нареждаме на трето място в ЕС по този показател.

Една от всеки осем нощувки е реализирана в Андалусия, Адриатическа Хърватия или Каталуния

През 2019 г. най-популярните дестинации в ЕС за туристи, които резервират настаняване чрез една от четирите платформи, са Испания (112 млн. нощувки за гости), Франция (109 млн.), Италия (83 млн.), Германия (40 млн.) и Португалия ( 33 млн.).

нощувки нощувки

Най-предпочитаните градски дестинации са Париж (15,1 млн. нощувки за гости или над 41 хил. гости средно на нощ), Барселона (11,3 млн.), Рим (10,4млн.), Лисабон (10,5 млн.) и Мадрид (8,3 млн.).

Двайсетте най-популярни региона в ЕС представляват близо половината (48%) от общия брой нощувки на гости, резервирани чрез платформите. Повечето от тези 20 региона са в Испания (шест региона), Франция или Италия (по пет). Два региона са в Португалия, докато Хърватия и Унгария имат по един регион в топ 20.

В трите най-популярни региона на ЕС гостите са резервирали повече от 20 млн. нощувки през 2019: Андалусия (26 млн.) в Испания, Адриатическа Хърватия (25 млн.) и Каталуния (21 млн.) в Испания. През 2019 г. тези три региона представляват 13% от нощувките на гостите, прекарани в ЕС, които са резервирани чрез платформите.

В ЕС малко над две от всеки три нощувки на гости са реализирани от турист от друга държава (372 млн. нощувки, 67%). В 9 от страните от блока и Европейската асоциация за свободна търговия делът на международните нощувки надвишава 90%, като в 4 от тях - Лихтенщайн, Исландия, Малта и Хърватия, този дял е над 95%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още