IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

11 страни от EС въвеждат данък върху финансовите операции до края на годината?

Всеотдайността към европейската идея прави Юнкер точният човек за ЕК, посочи еврокомисарят Пиер Московиси

21:17 | 10.11.14 г. 3
11 страни от EС въвеждат данък върху финансовите операции до края на годината?

До края на настоящата година 11 страни от еврозоната могат да въведат общ данък върху финансовите трансакции, като сред тях обаче не попадат Люксембург и Великобритания. За това намекна в изявление в Брюксел еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз и бивш министър на финансите на Франция Пиер Московиси, съобщава Ройтерс.

Еврокомисарят защити председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер срещу обвиненията, че при неговото управление Люксембург е предоставял на големи международни компании възможности да заобикалят данъчните закони и да плащат по-ниски данъци.

"Това, което има значение, е обвързаността на Юнкер с поставянето на началото на нова ера на трансграничен обмен на информация между данъчните власти и постигането на напредък в данъчната хармонизация", посочи Московиси.

Бившият френски финансов министър припомни, че Юнкер му е възложил данъчния ресор в ЕК с пълното съзнание за водената от него по-рано кампания срещу "данъчния дъмпинг" и за засилване на данъчната хармонизация в ЕС, предава БТА.

"Той не бива да бъде съден по своето минало. Въпросът сега е дали е подходящ да председателства ЕК. Отговорът е очевиден: "да". Той е повече от подходящ за тази позиция", каза Московиси.

Отхвърляйки твърденията, че скандалът, станал известен като Люкслийкс, фатално е отслабил позицията на Юнкер, Пиер Московиси посочи, че всеотдайността към европейската идея, опитът и политическите умения на Юнкер го правят точния човек да ръководи ЕК.

Във Франция десните и антиевропейски настроени Марин льо Пен и Никола Дюпон-Енян призоваха Юнкер да подаде оставка като председател на ЕК. Представители на леви и "зелени" партии в Европейския парламент настояват той да обясни пред тях ролята си, но все още не е внесено официално искане.

Юнкер, който бе финансов министър на Люксембург от 1989 г. и премиер в периода 1995-2013 г., избягва медиите, откакто миналата седмица Международният консорциум за разследваща журналистика установи, че редица компании са използвали подразделенията си в Люксембург, за да плащат по-малко данъци.

Над 300 международни корпорации са сключвали тайни споразумения с херцогството, за да намаляват глобалните си данъци, докато в същото време са запазили слабо присъствие в страната, твърдят журналистите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Нещо на такива материалчета не се завелязва иначе нарактерната за едноклетъчните капиталета тук бурна ментално-полюционна дейност - "крадливи комунисти, национални предатели, кагебисти, онанисти... etc." Крупни частни международни компании са извършвали пладнешки грабеж в сърцето на Европа в съучастие и пълна подкрепа, а вероятно и под инициативата на ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ЕК, но това не е проблем за "десните" тикви! Когато си чорбар и твоята агитка превърне чисто нов автобус на градския транспорт в скрап, това е нормално, щото съдията е комунист! Ако го направят левскарите, то е, защото са комунисти и те така си правят по дифолт! Хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
MZ/X
преди 9 години
При толкова малка подкрепа има голям шанс този данък да се провали след като се изместят финансовите транзакции в държави без този данък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Toranaga
преди 9 години
"Той не бива да бъде съден по своето минало. Въпросът сега е дали е подходящ да председателства ЕК. Отговорът е очевиден: "да". Той е повече от подходящ за тази позиция", каза Московиси.да така са политиците / а по какво да го съдим?? Едно говори, друго прави ??!! аз затова вече не инвестирам в EU
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още